Films op tv zaterdag

MITT LIV SOM HUND

Regie: Lasse Hallstrüm; Zweden, 1985. Met Anton Glanzelius, Melinda Kinnaman en Anki Liden. Nederland 3, 13.08-14.45 uur.

Goede kandidaat voor de titel 'Beste kinderfilm ooit'. Omdat zijn vader weg is en zijn moeder ziek, wordt de twaalfjarige Ingemar halverwege de jaren vijftig naar het Zweedse platteland gestuurd. Daar mijmert hij verdrietig over het hondje dat hij thuis achterliet, en ook over het Russische hondje Laika, dat in een raket de ruimte in werd geschoten. De energieke en excentrieke lokale bevolking slaagt erin hem op te vrolijken.

MR. SMITH GOES TO WASHINGTON

Regie: Frank Capra; VS, 1939. Met James Stewart, Jean Arthur en Claude Rains. België 1, 14.45-16.45 uur.

Een goudeerlijke idealist die in de Amerikaanse senaat belandt, dat was in 1939 al net zo'n komische fantasie als nu. James Stewart speelt in dit meesterwerkje van Frank Capra een naïeve beginnende politicus, die door een manipulatieve elite wordt aangewezen om een overleden senator te vervangen. De verwachting is dat hij braaf hun belangen zal behartigen, maar zijn geloof in ouderwetse waarden keert zich tegen zijn corrupte weldoeners.

DUEL IN THE SUN

Regie; King Vidor: VS, 1946. Met Jennifer Jones, Gregory Peck en Joseph Cotten. BBC 2, 16.15-18.20 uur.

,,You're a full-blown woman built by the devil to drive men crazy.'' Jennifer Jones speelde de femme fatale-rol in deze western zo overdadig en wellustig dat de film bij uitkomen als onfatsoenlijk werd bestempeld. Heerlijke camp, door de onwerkelijk rode zonsondergangen, de veel te opzwepende muziek en de groteske driehoeksverhouding waarin Jones twee Texaanse broers waanzinnig maakt.

A SIMPLE PLAN

Regie; Sam Raimi: VS/Frankrijk/ Duitsland/Japan, 1998. Met Bill Paxton, Billy Bob Thornton en Bridget Fonda. Nederland 3, 22.37-0.35 uur.

Een in de sneeuw neergestort vliegtuigje met daarin een reistas met vier miljoen dollar vormt het startpunt voor deze knap geconstrueerde thriller. Eerst lijken de drie vinders nog eerlijk, maar de verleiding om het geld te houden is te groot. Regisseur Sam Raimi is een specialist op het gebied van bloederige horror-effecten en camera-virtuositeit, maar met 'A simple plan' hield hij zich in en hij maakte zijn beste film.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden