Films op tv zaterdag

TWISTER

Tweede film van voormalig cameraman Jan de Bont, na zijn grote succes 'Speed', is vooral spectaculair wegens in de wind voorbijvliegende koe. Bill Paxton en Helen Hunt spelen twee meteorologen met een speciale voorliefde voor tornado's. Hun huwelijk is gestrand, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ze komen elkaar weer tegen in hun jacht op een hele erge tornado. Film rust vooral op het tonen van deze wervelwinden en hun catastrofale gevolgen, maar als je één wervelwind hebt gezien, ken je ze allemaal.

E.T. THE EXTRA-TERRESTRIAL

Regie: Steven Spielberg: VS, 1982. Met Drew Barrymore, Henry Thomas. Yorin, 21.00-23.15 uur.

'Elk gezicht om mij heen een masker van tranen', noteerde de Britse schrijver Martin Amis in 1982 in de Britse The Independent na het zien van Spielbergs 'E.T.'. Hij was de enige niet. Het aandoenlijke ruimtewezen verenigde massa en elite en het klaaglijke 'E.T. pho-hone ho-home' uit de film werd een gevleugelde uitspraak. De destijds 7-jarige Drew Barrymore is de enige uit de cast die het inmiddels tot echte filmster heeft geschopt.

KARAKTER

Regie: Mike van Diem: Ned, 1997. Met Fedja van Huet, Tamar van den Dop. Ned. 3, 23.05-1.10 uur.

Oscar winnende, rijk uitgedost kostuumdrama van Mike van Diem naar het beroemde boek van Bordewijk over de levenslange strijd tussen bastaard Katadreuffe (Fedja van Huet) en zijn vader, deurwaarder Dreverhaven (Jan Decleir). Film begint met de moord op Dreverhaven, waarna de vermoedelijke moordenaar verhaalt over wat voorafging.

BLOOD AND WINE

Regie: Bob Rafelson: GB/VS, 1997. Met Jack Nicholson, Michael Caine. BBC 1, 0.20-2.00 uur.

Na 'Five easy pieces' in de jaren zeventig en de remake van 'The postman allways rings twice' in de jaren tachtig, maakten Rafelson en Nicholson eind jaren negentig, het eveneens geslaagde 'Blood and Wine'. Deze keer een rond een misdaad opgebouwd psychologisch drama met serieuze seventies touch. Een met het leven worstelende wijnhandelaar verkeert op de rand van faillissement, echtscheiding en breuk met vriendin. In juwelendiefstal ziet hij mogelijke redding. Bekroonde bijrol van Michael Caine als de dief die met Nicholson uit stelen gaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden