Films op tv eerste paasdag

MARY POPPINS

Belinda van de Graaf

Regie: Robert Stevenson; VS, 1964. Met Julie Andrews en Dick van Dyke. België 1, 13.35-15.55 uur.

Heerlijke, zuurstokkleurige musical, gesitueerd in het Londen van 1910, met Julie Andrews in de rol van gouvernante Mary Poppins. Zij neemt haar intrek in het statige herenhuis van een succesvolle bankier, zijn vrijgevochten vrouw en hun twee kinderen. Julie Andrews won voor haar filmdebuut meteen een Oscar.

YANA'S FRIENDS

Regie: Arik Kaplun; Israël, 1999. Met Evelyn Kaplun en Nir Levy. Nederland 3, 14.33-16.02 uur.

'Yana's friends', een voorbeeld van de Nieuwe Israëlische Cinema, was nog niet zo lang geleden een grote filmhit in Israel. De lichte, Kusturica-achtige vertelling, die doorspekt is met vele absurditeiten, toont de voorzichtige toenadering tussen Yana, een jonge Russische immigrante in Tel Aviv, en haar nieuwe, door de videocamera geobsedeerde huisgenoot Eli. Mooi is hoe de Golfoorlog bijna onopgemerkt het verhaal binnensluipt, en hoe de nachtelijke raketinslagen uiteindelijk de liefde tussen Yana en Eli bezegelen. Regisseur Arik Kaplun (zelf een Russische immigrant in Tel Aviv) voert met zijn eigen echtgenote Evelyn Kaplun een betoverende hoofdrolspeelster op.

THE GREAT WALDO PEPPER

Regie: George Roy Hill; VS, 1975. Met Robert Redford, Susan Sarandon en Bo Svenson. SBS 6, 15.10-17.00 uur.

Een mooie hommage aan voormalige oorlogsvliegers die nu hun kunsten vertonen tijdens luchtshows. Met Robert Redford als de legendarische titelheld Waldo Pepper, een voormalige Eerste Wereldoorlog-piloot die nu de wereld rondreist en het publiek trakteert op adembenemende stunts.

VAMPIRE IN BROOKLYN

Regie: Wes Craven; VS, 1995. Met Eddie Murphy, Angela Bassett en Allen Payne. V8, 22.00-23.50 uur.

'Scream'-regisseur Wes Craven levert met 'Vampire in Brooklyn' een deels geslaagde vampier-klucht af, met Eddie Murphy als de moderne zwarte vampier Maximillian, die naar New York zeilt, om er op zoek te gaan naar zijn blood sister Rita (Angela Bassett als getroubleerde politie-agente).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden