Films die een leven veranderen

Dichter en essayist Willem Jan Otten selecteert dit seizoen voor Trouw en De Balie 'tien films die een leven veranderen'. Eens per maand publiceert hij in Letter&Geest een essay over een film die op de maandag erna te zien is in De Balie. Daar leidt Otten de film kort in; na afloop van de vertoning bespreekt hij de film met een gast.

Kaarten bestellen?

Trouwlezers betalen €6,- ipv €8 bij vertoon van de bon uit Trouw bij de kassa van De Balie.

Passepartout voor Trouwlezers: €40,- voor tien filmvertoningen, op vertoon van de bon uit Trouw. Tip: wilt u verzekerd zijn van een plaats bij de eerste voorstelling, koop dan een toegangsbewijs (€8) via www.debalie.nl. Bij het afhalen van het kaartje aan de kassa betaalt u de resterende kosten (€32) voor het passepartout bij. Met het passepartout bent u zeker van een plek bij alle volgende voorstellingen, u kunt uw kassakaartje dan op de avond zelf ophalen bij de kassa.

De films die worden vertoond in De Balie (20u, Kleine Gartmanplantsoen 10 Amsterdam) zijn:

26 september: Dead Man Walking (Tim Robbins) 1995 USA
Verhaal over een non (Susan Sarandon) die een ter dood veroordeelde verkrachter (Sean Penn) naar zijn einde begeleidt.

24 oktober: Un Condamné à Mort s'est échappé (Robert Bresson) 1955 Frankrijk
De moeder aller ontsnappingsfilms. Op de dag van de ontsnapping uit een Gestapogevangenis krijgt de hoofdpersoon een nieuwe celgenoot. Moet hij hem betrekken bij zijn vluchtplannen? Is hij van de Gestapo? Moet hij gedood worden? Een Duivels Dilemma.

28 november: Groundhog Day (Ramis) 1993 USA
Een weerman ( Bill Murray) wordt elke ochtend wakker op dezelfde dag. Hoe te ontkomen aan een depressie? Welke rite de passage hergeeft een ongeneeslijke cynicus zijn toekomst?

19 december: Svyato (Victor Kossakovski) 2005 Rusland
De Russische documentairemaker Kossakovsky wist twee jaar lang alle spiegels in het leven van zijn kind verborgen te houden. De eerste ontmoeting met een spiegel legde hij in vrijwel één enkele, bloedstollende camerabeweging vast. De vroegste passage van een mensenleven: van peuter naar 'ik'.

23 januari: L'enfant (Gebr. Dardenne) 2005 Belgie
Sonia en Bruno slaan zich al hustelend door het leven aan de zelfkant van Luik. Als er een kind komt probeert Bruno het te gelde te maken. Hardhandig verhaal over de groei naar een onwaarschijnlijke vaderschap.

27 februari: Truman Show (Peter Weir) 1998 USA
Ten tijde van de doorbraak van Big Brother regisseerde Peter Weir het verhaal van verzekeringsagent Truman (Jim Carey), wiens hele leven een televisieshow is. Is er ontsnapping uit de reality-show-maatschappij mogelijk? Bestaat volwassenheid?

26 maart: Il vangelo secondo Matteo (Pasolini) 1964 Italie
Ontsnappingstragedie. De Mattheüspassion van een marxistisch atheïst, verlossingsdrama.

23 april: Stand van de Maan (Leonard Retel Helmrich) 2001 Nederland / Indonesie
Deel van het veelbekroonde documentaire drieluik waarin regisseur Retel Helmrich de Indonesische familie Sjamsuddin volgt in tijden van politieke onrust in Indonesie. In het hart van de film bekeert een jonge man zich tot de Islam.

28 mei: Bad Lieutenant (Abel Ferrara) 1992 USA
Harvey Keitel doet als rechercheur onderzoek naar de verkrachting van een non. In feite onderzoekt hij zijn verslaafde, volslagen vastgelopen zelf.

25 juni: Stalker (Andrej Tarkovski) 1979 Rusland
De hoofdpersoon (stalker, verkenner) gidst een wetenschapper en een schrijver door de hermetisch afgesloten Zone. In de Zone gelden andere, poëtische wetten en kunnen, als de juist plek gevonden wordt, de diepste verlangens van de mens voldaan worden. Mythische klassieker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden