Filmregisseur Wim Wenders begint rockplatenlabel

Wim Wenders Beeld epa
Wim WendersBeeld epa

De Duitse filmregisseur Wim Wenders heeft tegenwoordig zijn eigen platenlabel. Het bedrijf had al ervaring met het uitbrengen van de soundtracks van Wenders films, zoals die bij zijn succesvolle film over Pina Bausch. Maar nu brengt Wenders Music ook rock uit. Het eerste album komt van de Berlijnse band Infamis.

redactie

Wenders' affiniteit met muziek is bekend. In zijn grote doorbraakfilm Paris, Taxas (1984) speelde de muziek van Ry Cooder al een hoofdrol. Der Himmel über Berlin (1987) is doortrokken van de rock van Nick Cave en Berlijnse underground. In latere films maakte hij prominent gebruik van de songs van U2 en had succes met een documentaire over de Cubaanse Buena Vista Social Club.

De Berlijnse groep Infamis bestaat al vijfentwintig jaar, maar is in tegenstelling tot Wenders allesbehalve beroemd. Hoewel de groep al een dozijn platen in eigen beheer uitbracht, kwam er nooit een doorbraak. Dat weerhield frontman René Schwettge echter niet om door te gaan, ook al moesten hij en zijn bandleden er een baan naast houden.

Mentaliteit
'Toen iemand mij enkele jaren geleden een plaat van Infamis liet horen, bleef de vraag door mijn hoofd spoken: Waarom ken ik die groep niet?', motiveert Wenders deze week in het Berlijnse uitgaansblad Zitty zijn besluit om het nieuwe album van de groep bij zijn label uit te brengen. 'Ik liet mij overtuigen door hun muziek en hun mentaliteit om al die jaren door te gaan. Ze moeten niet verwachten dat ze met mijn hulp nu carrière kunnen maken en meteen hun banen kunnen opzeggen.'

Het album van Infamis, dat Im Westen der Himmel heet, staat vol songs vol wanhoop en vertwijfeling. 'Hun idee van muziek sluit aan bij het mijne,' aldus Wenders. 'Het gaat er mij ook niet om of ze goede of slechte muziek maken. Het is niet aan mij om dat te beoordelen. Het enige wat telt is dat deze muziek mij persoonlijk zeer bevalt.'

De eerste Duitse recensies van Im Westen der Himmel zijn positief.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden