Filmpje met gewapende Oekraïners is 'nep'

Een screenshot uit de dreigvideo. De opname lijkt gemaakt in een soort schuur. Op de achtergrond de Oekraïense vlag. De Oekraïense regering nam meteen afstand van de video en noemde het 'een provocatie', vermoedelijk vanuit Rusland. Beeld screenshot YouTube
Een screenshot uit de dreigvideo. De opname lijkt gemaakt in een soort schuur. Op de achtergrond de Oekraïense vlag. De Oekraïense regering nam meteen afstand van de video en noemde het 'een provocatie', vermoedelijk vanuit Rusland.Beeld screenshot YouTube

Een dreigvideo van gewapende 'Oekraïners' dat GeenPeil heeft ontvangen, is nep. Dat stelt het Oekraïense ministerie van binnenlandse zaken op zijn website. In het filmpje dreigen gemaskerde mannen met "chaos" als Nederland bij het referendum in april niet instemt met het Associatieverdrag met Oekraïne.

bewerkt door redactie

GeenStijl meldde vandaag de ontvangst van het dreigfilmpje door het actiecomité GeenPeil. De zes met machinegeweren gewapende mannen met bivakmutsen in de video laten uit naam van het Oekraïense Azov Bataljon weten dat Nederland Oekraïne niet dwars moet zitten, omdat dat anders "tot chaos leidt''. Ze uiten hun dreigementen eerst in het Oekraïens en vervolgens in het Engels.

"We zullen jullie overal vinden, in jullie huizen, in de bioscoop, in jullie slaapkamers, in het openbaar vervoer. We hebben mensen in Nederland en die staan klaar om elk bevel uit te voeren", aldus de gemaskerde mannen. Vervolgens steken ze aan het eind van het filmpje een vlag in brand die de Nederlandse moet voorstellen, maar die meer weg heeft van de Luxemburgse vlag, die sterk op de Nederlandse lijkt.

De ambassade van Oekraïne in Nederland noemt de videoboodschap op haar Facebookpagina "een provocatie'' van anti-Oekraïense krachten. "Met als doel om angst te verspreiden en het Nederlandse publiek te intimideren. Het ondermijnt de vriendschappelijke betrekkingen tussen de volkeren van Oekraïne en Nederland.''

Ook het Azov Bataljon, een radicaal-nationalistische Oekraïense vrijwilligersmilitie die vecht tegen de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne, zegt op zijn website dat de dreigvideo nep is.

Plaatsvervangend commandant Andriy Diachenko van Azov legt in een eigen video uit dat zijn eenheid niets met "deze provocaties" van doen heeft, en nooit Europese burgers zal bedreigen. Volgens hem zijn zowel de wapens van de gemaskerde mannen, als de camouflage-uniformen die zij dragen, nep.

Het is onduidelijk waar het filmpje vandaan komt. Het is volgens Oekraïens onderzoek geupload door een recent aangemaakt internetkanaal. De Oekraïense minister van binnenlandse zaken Avakov heeft vandaag de Nederlandse ambassadeur in Kiev, Cees Klompenhouwer, tijdens een gesprek verzekerd dat het filmpje nep is. De Oekraïense regering wijst in een persverklaring met een beschuldigende vinger naar Rusland.

Het actiecomité GeenPeil, van weblog GeenStijl, is de initiatiefnemer van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne op 6 april. Het gaat over nauwere samenwerking tussen de Europese Unie en de voormalige Sovjetrepubliek Oekraïne, die nu een conflict heeft met Moskou. GeenPeil zegt dat het referendum vooral over meer democratische besluitvorming in de EU gaat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden