Filmmakers toch wel blij met strips

Het was een cadeau waarop de ontvangers niet zaten te wachten. Regisseur Alex van Warmerdam was 'verbolgen' dat striptekenaars ongevraagd aan de haal gingen met zijn films 'Abel' en 'De Noorderlingen'. Actrice Nelly Frijda vond het 'niet fatsoenlijk' dat Ma Flodder zomaar een stripfiguur werd, en dreigde met haar advocaat. Maar vandaag wordt het boek 'Filmfanfare: de geschiedenis van de Nederlandse film verbeeld in 51 strips' alsnog gepresenteerd op de KunstStripBeurs in de Janskerk in Utrecht. Hoe dat kan?

Allereerst hebben ze de filmmakers excuses aangeboden, zegt hoofdredacteur Arend Hosman van uitgeverij De Bezige Bij. "Natuurlijk kun je niet zomaar hele films gaan natekenen; door het woord 'verstrippen' te gebruiken, hadden we wel die indruk gewekt." Minisamenvattingen, dat was passender geweest. "Zoals je een film in woorden mag samenvatten, kan dat ook in tekeningen."

Toen de filmmakers de stripmakers ontmoetten en ze de strips in wording te zien kregen, werden sommigen enthousiast, zegt Hosman. Rob Houwer bijvoorbeeld, die als producent van Paul Verhoevens 'Turks Fruit', 'Soldaat van Oranje', 'De vierde man' en de Bommel-film 'Als je begrijpt wat ik bedoel' goed vertegenwoordigd is. En de anderen? "Die hebben hun verzet gestaakt."

De canon van vijftig was samengesteld met hulp van een wijze commissie. Uitgeverij De Bezige Bij zette daarna zelf die Bommelfilm nog op de lijst. "Omdat wij nu het Marten Toonder-jaar vieren, en omdat het grappig is dat een strip tot een film en weer tot een strip leidt."

Het resultaat is een fraai doorbladerboek vol eigenzinnige odes van één bladzijde. Elke tekenaar heeft ook een filmposter gemaakt. De oudste film is 'Een Carmen uit het Noorden' uit 1919, de recentste is 'New Kids Turbo' uit 2010. Daartussen komen tal van klassiekers voorbij. Filmcriticus Dana Linssen schreef bij elke titel een toelichting. Het boek biedt een ook mooie kennismaking met de minder bekende tekenaars.

De gloedvolle wijze waarop Jan Cleijne 'Karakter' van Mike van Diem verbeeldt, doet hopen dat het de voorstudie is voor een volledige strip. Interessant zijn de documentaires, zoals 'Stand van de Maan'. Je weet niet goed of je kunt spreken van documentaire-strip, daarvoor is de hand van de tekenaar te persoonlijk.

De bewerking van 'De Noorderlingen' door Jasper Rietman maakt nog nieuwsgieriger naar het oorspronkelijke storybord van Van Warmerdam, die zijn films helemaal uittekent. Op Rietmans sterke filmposter staat een dikke jongen op een brommer. Zo is ook Theo van Gogh, van wie geen film verstript is, in dit boek beland. In 'De Noorderlingen' speelde hij de buurjongen die de buurt terroriseert.

'Filmfanfare' is samengesteld door Gert Jan Pos en Willem Thijssen en verschijnt bij Oog & Blik / De Bezige Bij. 127 bladzijden, prijs 29,90 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden