'Filmmakers ook verantwoordelijk voor filmen op eerste hulp'

null Beeld anp
Beeld anp

Niet alleen het ziekenhuis is verantwoordelijk voor het beschermen van de privacy van patiënten, ook bij programmamakers moet het belang van de patiënten vooropstaan, stelt Edwin Mast. De producent van I Care Producties vindt het zorgelijk dat er ziekenhuisseries worden gemaakt die puur gericht zijn op entertainment. "Als het programma vooral vermakelijk moet zijn, wordt de verhaallijn het belangrijkste en niet het belang van de patiënt."

I Care Producties, producent van televisieprogramma's als 'Trauma Centrum' en 'Het Kinderziekenhuis', heeft inmiddels jarenlange ervaring in het genre. Mast: "Wij weten hoe we ons in een ziekenhuis moeten bewegen".

Wat is het verschil tussen uw ziekenhuisseries en die van producent Eyeworks in het VUmc?

"We zijn altijd zichtbaar aanwezig met een cameraploeg en regisseur. Eyeworks had camera's opgehangen, waardoor patiënten niet altijd doorhadden dat ze gefilmd werden. Verder maken wij de televisieprogramma's vanuit een bepaalde missie: improving life. Wij brengen infotainment, niet puur entertainment. Met de ziekenhuisprogramma's willen wij bewustwording creëren bij de patiënten. Door ze te laten zien dat ze bijvoorbeeld recht hebben op een second opinion, of best mogen doorvragen."

Hoe gaat u in de hectische praktijk van het ziekenhuis te werk?

"Als er een patiënt binnenkomt, vragen we vooraf toestemming om te filmen. Soms is dat lastig, want het kan hectisch zijn in een ziekenhuis, helemaal op de Eerste Hulp. Of we draaien, hangt af van de situatie. Als er geen dierbare van de patiënt aanwezig is om toestemming aan te vragen, filmen we niet. Soms is het ook de arts die ons verzoekt om afstand te houden. We vragen mensen ook achteraf om een formulier te ondertekenen."

Wat staat er in dat formulier?

"Er wordt toestemming gegeven voor de uitzending. Als wij het programma herhalen, wordt iedereen opnieuw gebeld. Dat is erg arbeidsintensief. Daarom denken we er nu over om de patiënt met ondertekening voortaan toestemming te laten geven voor drie uitzendingen, dus inclusief twee herhalingen. Meer moet het niet worden, want het lijkt me voor mensen niet prettig dat het programma oneindig herhaald mag worden."

Een patiënt of de familie heeft op het moment dat ze toestemming tot uitzenden geven wel wat anders aan het hoofd. Mag je er als producent wel van uitgaan dat ze een weloverwogen beslissing nemen?

"Wij zijn ons er erg van bewust dat een patiënt kwetsbaar is. Een bezoek aan de Eerste Hulp is vaak een emotionele gebeurtenis, en misschien nemen ze op dat moment een beslissing waar ze later spijt van krijgen. Daarom zeggen we altijd dat als ze zich later bedenken, ze ons altijd mogen bellen om de toestemming in te trekken. En dan worden de beelden alsnog niet uitgezonden."

Maar u wilt toch ook een spannend programma maken, dat zenders willen kopen?

"Zeker. Het is dan soms ook jammer dat iemand geen toestemming geeft. Maar dat is het risico van het vak. Ik vind dat je als programmamakers ook een verantwoordelijkheid hebt om een patiënt soms tegen zichzelf in bescherming te nemen. Wij nemen die verantwoordelijkheid bij I Care, maar het is de vraag of je dat van alle tv-producenten kunt vragen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden