Filmkeuze Linda Polman

IRIS PRONK

Hij zou 'het mooiste golfterrein ter wereld' aanleggen bij het Schotse kustdorp Aberdeenshire, beweerde de Amerikaanse zakenman en miljardair Donald Trump. Daartoe liet hij de duinen alvast met bulldozers omploegen. In de documentaire 'You've Been Trumped' (2011) is te zien hoe het dorp lijdt onder deze 'project-ontwikkelaar-from-hell', maar zich ook dapper tegen hem verzet. Journaliste Linda Polman, schrijfster van 'De crisiskaravaan. Achter de schermen van de noodhulpindustrie' (2008) en 'Death Row Dollies. Leven met de doodstraf' (2015) koos de film voor Movies that Matter.

Hoe leren we zakenman Trump kennen in de film?

"Als een verschrikkelijke man, een monomaan monster. Hij maakt zo'n genadeloze indruk, hij walst over de dorpsbewoners heen. De minachting waarmee hij naar hen kijkt, is beangstigend. Hún leven wordt verwoest, de natuur wordt verwoest en het interesseert hem geen reet. Hij beledigt die mensen, hij laat ze met knokploegen wegjagen. Hij heeft maar één doel: hijzelf en zijn projecten, de zoveelste Trump-golfbaan of de zoveelste shopping mall. Daarvoor moet alles wijken. Hij heeft geen oog voor de belangen van anderen."

Ai, dat is een somber stemmend beeld.

"Ja, maar gelukkig zijn de dorpsbewoners Schotten: die vinden altijd wel een reden om te lachen. Hun verzet doet denken aan dat van David tegen Goliath en van Asterix en Obelix tegen de Romeinen. Donald Trump dendert binnen als het Romeinse rijk, de dorpsbewoners zijn kansloos, maar ze wijken niet. Ze doen het enige wat ze kunnen: ze weigeren te vertrekken. Ze hebben eczeem van de stress, het hek van Trump gaat dwars door hun achtertuin, maar ze zijn wel gebleven. We kunnen allemaal een voorbeeld nemen aan zo'n dorp. Daar put ik hoop uit."

Gaat president Trump zich net zo gedragen als zakenman Trump?

"Ik hoop dat hij als president niet zó ongestraft tekeer kan gaan in de levens van anderen. Dat hij meer gecontroleerd wordt."

Documentaire 'You've Been Trumped' (2011) van Anthony Baxter. Te zien op donderdag 30 maart. Met een inleiding van Linda Polman.

undefined

Dapper dorp verzet zich tegen Trump

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden