Review

Filmjaarboek is naslagwerk en spitse gids ineen

Het filmjaarboek draait om feitjes, cijfers en gedegen credits van alle in 2006 in Nederland uitgebrachte films. Geinige extra info is dat is nagegaan welke oude filmfragmenten in een film te zien zijn. Zo zat in ’Brokeback Mountain’ een fragment uit ’Surf Party’ (1963) en in ’Munich’ een fragment uit ’The Man Who Shot Liberty Valence’ (1962).

Altijd leuk ook zijn de bezoekcijfers. Van ’Pirates of the Caribbean’ zijn we voorlopig nog niet verlost. Deel 2 ’Dead Man’s Chest’ was met anderhalf miljoen bezoekers de best bezochte film van afgelopen jaar en won van de ’The Da Vinci Code’ die ondanks negatieve ontvangst toch nog altijd één miljoen bezoekers trok, net als nummer drie in de lijst, ’Zwartboek’ van Paul Verhoeven.

Ter vergelijking speur je dan nog wat naar bijzonderder bezoekcijfers. ’Ober’ was zonder hype toch goed voor 96.673 bezoekers. De films voor de echte fijnproevers blijven zo rond de 5000 steken, zie bijvoorbeeld ’The Wayward Cloud’ van Tsai Ming-liang (4010), ’Bubble’ van Steven Soderbergh (4510), en ’Solntse’ van Sokoerov (4640).

In een nieuwe lay-out concentreert het jaarboek 2006/2007 zich in de achtergrondverhalen op vooral gezellige thema’s. Filmacteur van het jaar is George Clooney. Chris Buur constateert dat de acteur/regisseur met zijn activisme uit een lange Hollywood-traditie komt, maar ook deel uitmaakt van een trend.

Engagement is hip in Hollywood, net zoals het afwisselen van onbekommerde blockbusters met politiek kritische films. Karin Wolfs reconstrueert de hype rond ’Zwartboek’ en pikt de interessantste info uit het audiocommentaar van Verhoeven en Soeteman op de dvd: ópgepakte NSB’ers werden na de oorlog echt in poep ondergedompeld! De filmliefde van bekende Nederlanders uit de filmwereld komt aan bod in een verzameling van filmliefdes, opgepikt van de site www.film1.nl/filmliefde. Eddy Terstall heeft het hardst gelachen om ’The Life of Brian’, Alex van Warmerdam was verliefd op Claudia Cardinale in ’Once Upon a Time in the West’ en op Marilyn Monroe in haar doorschijnende jurk in ’Some Like It Hot’.

Last but not least bevat het jaarboek de filmbeschrijvingen van alle films die het afgelopen jaar in Nederland zijn uitgebracht. In de loop der jaren zijn die informatieve stukjes steeds meer ook beknopte recensies geworden. Een fijne ontwikkeling voor een naslagwerk dat niet alleen encyclopedie maar ook spitse gids wil zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden