Filminstituut Eye vindt verloren gewaand Brits meesterwerk

Een filmstill uit Love, Life and Laughter Beeld -
Een filmstill uit Love, Life and LaughterBeeld -

Het lang vermiste Britse meesterwerk Love, Life and Laughter uit 1923 is gevonden in een collectie die aan Filminstituut Eye is geschonken. De film, die geldt als een van de hoogtepunten van de Britse stille cinema, werd lange tijd verloren gewaand.

De kopie, die in opvallend goede staat is, werd gevonden in een inventaris van een voormalige bioscoop in Hattem, nabij Zwolle. In de film raakt de arme Tip-Toes (actrice Betty Balfour), die een music-hallster wil worden, bevriend met een eenzame jongen die ervan droomt om een schrijver te worden. Het tweetal spreekt af om elkaar over twee jaar weer te ontmoeten om te zien of hun dromen zijn uitgekomen.

Love, Life and Laughter staat hoog op de Most Wanted-list van het British Film Institute. Eye gaat de komende tijd in gezamenlijk overleg met het BFI kijken hoe de film gerestaureerd en gedigitaliseerd kan worden, en wat er daarna met de print gebeurt. Het is de bedoeling dat er, zodra de restauratie voltooid is, een grote 'première' van Love, Life and Laughter wordt georganiseerd.

Bioscoop-theater De Vries in Hattem was slechts drie jaar open, van 1929 tot 1932. Toen in 2012 de inventaris dreigde te worden weggegooid, ontfermde een werknemer van het lokale tv-station van Hattem zich over de collectie en bracht het naar Eye. Het Filminstituut in Amsterdam vindt met regelmaat verloren gewaande meesterwerken terug in de collectie.

In Life, Love and Laughter raakt de arme Tip-Toes (Balfour) bevriend met een eenzame jongen die ervan droomt om een schrijver te worden, terwijl zij een music-hallster wil worden. Ze spreken af om elkaar over twee jaar weer te ontmoeten in hun achterbuurt om te zien of hun dromen zijn uitgekomen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden