Filmhandboek, de Verhoevenbijbel en nieuwe filmbladen

Belinda van de Graaf

Het is normaal gesproken met een lantaarntje zoeken naar filmpublicaties, maar rond het Nederlands Film Festival komt er gelukkig weer wat los. Carolien Croon en Stienette Bosklopper schreven samen ’De Filmproducent – Handboek voor de Praktijk’. De kloeke gids voor (startende) filmproducenten en andere liefhebbers werd gisteravond bij de opening van het filmfestival overhandigd aan minister Plasterk van cultuur.

De auteurs (voormalig directeur en voormalig voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten, NVS) beschrijven tot in het kleinste detail de beroepspraktijk van de filmproducent die – het kan niet anders met een producent als co-auteur – wordt voorgesteld als de spil van de film.

De producent weet van rechten, contracten en spanningen. Hij weet van budget, fonds en vergadering. En van ’print’, ’window’, ’major’, ’release’ en ’trailer’. Anders dan ’U Hoort Nog Van Ons – Hét Handboek Voor De (Beginnende) Acteur’ dat twee jaar geleden door ’castingdirector’ Job Gosschalk op de markt werd gebracht, maakt het handboek voor de producent een doorwrochte indruk. Gosschalk maakte een soort zelfhulpboek vol vrolijke tips en vlotte spotternijen. Croon & Bosklopper volgen meer de academische methode, met een uitgebreid register, een literatuuropgave en een voorwoord van San Fu Maltha, producent van Paul Verhoevens ’Zwartboek’.

Die laatste staat centraal in de onlangs verschenen, ’geheel herziene editie’ ’Paul Verhoeven – De Biografie’ van Rob van Scheers. De ’Verhoevenbijbel’ – zo genoemd door Thom Hoffman – eindigde bij verschijnen in 1996 met ’Show Girls’ (1995). Daar zijn nu ’Starship Troopers’, ’Hollow Man’ en ’Zwartboek’ als nieuwe hoofdstukken aan toegevoegd.

Ook op de filmbladenmarkt is er nieuws. Op het filmfestival in Utrecht wordt Cut! gelanceerd. ’Hét Magazine van de Nederlandse Film’ is een initiatief van RTL, iMediate en House of Knowledge. Cut!-coöordinator en hoofdredacteur Jan Doense mikt met een oplage van 80.000 stuks per maand op een breed publiek. Met elke maand een ingestoken dvd van een Nederlandse film (te beginnen met ’Ciske de Rat’) hoopt men de uitgebreide filmcatalogus van RTL verder te ontsluiten, en in ’full color’ interviews en achtergrondartikelen te brengen. Het blad biedt vooralsnog geen recensies.

„Er wordt 700.000 euro uitgetrokken voor een mediacampagne. Daar kan ik tien jaar lang Skrien van maken”, zegt Skrien-hoofdredacteur André Waardenburg. Zijn filmblad – dat in november 40 jaar bestaat – krijgt vanaf 2009 geen subsidie meer. Waardenburg: „Het plan om te gaan samenwerken met het Filmmuseum in het Sectorinstituut is er nog steeds, dit naar model van het British Film Institute en het Britse blad Sight & Sound. Aan dat plan wordt door het Skrien-bestuur gewerkt. Er zijn ook andere opties, zoals sponsoring, en het vinden van een nieuwe uitgever. Wie weet, misschien lukt het ons om een doorstart te maken.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden