Filmfan houdt weer ietsje meer van Nederlandse film

Op het Nederlands Film Festival, dat vandaag begint, worden (bijna) alle Nederlandse filmproducties van het jaar getoond. Maar hoe staat de Nederlandse film er eigenlijk voor?

KRISTEL VAN TEEFFELEN

Het gaat goed met de Nederlandse film. Tenminste, als je naar de bezoekersaantallen kijkt. Nederlanders blijken best van films van eigen bodem te houden. Van elke vijf keer dat iemand de bioscoop bezoekt, gaat het één keer om een Nederlandse film. Dat was vijf jaar geleden nog zo'n vijf procent minder.

Maar of dat betekent dat het Nederlands Film Festival dat vandaag begint, ook een feestje voor de Nederlandse film wordt? Dat valt te bezien, nu de filmindustrie ruziënd over straat rolt.

De kritiek: de films die het goed doen bij het publiek, maken geen kans op een Gouden Kalf. Filmproducent Klaas de Jong heeft 'Michiel de Ruyter' daarom teruggetrokken - een productie met in de eerste helft van 2015 een kleine 700.000 bezoekers en genomineerd in de categorieën beste regie en beste acteur. Hij weigert mee te doen aan die 'elitaire' competitie. De producent van 'De Ontsnapping' (273.000 bezoekers) volgde, uit onvrede over de nieuwe manier waarop dit jaar de Gouden Kalveren worden verdeeld - in plaats van een jury bepaalt een grote groep vakgenoten wie er in de prijzen valt.

Nu is het woord 'elitair' misschien niet helemaal terecht. Zo werd 'Bloed, Zweet & Tranen' over het leven van André Hazes, wel degelijk genomineerd voor de belangrijkste prijs van beste film én goed bezocht door het Nederlandse publiek. Maar dat geldt bijvoorbeeld niet voor 'Gooische vrouwen 2', die eind 2014 en begin 2015 in totaal bijna 1,2 miljoen bezoekers trok en verantwoordelijk is voor twintig procent van de Nederlandse filmomzet. Deze filmtopper kreeg helemaal geen nominatie.

Ondertussen klinkt net zo goed het geluid dat de Nederlandse arthouse film het nog altijd moeilijk heeft om een publiek in de filmhuizen te vinden. Zestien Nederlandse filmproducties behaalden in 2014 de titel 'Gouden film' door meer dan 100.000 bezoekers te trekken. Dat zijn zestien van de in totaal zevenenvijftig nieuw uitgebrachte Nederlandse films. Daarna volgt een groep die het ook prima heeft gedaan met enkele tienduizenden bezoekers. Maar er zijn ook nog steeds films die stilletjes in de filmtheaters verschijnen en ook snel weer verdwijnen.

Welke van de films heeft nu het meeste recht op de hoofdprijs tijdens het feestje van de Nederlandse film komende week? Dat bepaalt de branche dus uiteindelijk zelf met meerderheid van stemmen. Om te voorkomen dat publiekslievelingen nooit kans maken op een ereplaats, heeft het NFF ook een publieksprijs ingesteld. Op 2 oktober tijdens het filmgala zal blijken hoe ver de smaak van het publiek en de filmwereld werkelijk uit elkaar ligt.

tekst

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden