Filmer Moore zegeviert

Het 57ste Cannes Internationale Filmfestival is zaterdag afgesloten met de toekenning van de Gouden Palm aan Michael Moore's 'Fahrenheit 9/11'. De spraakmakende documentaire, die een ferm standpunt inneemt tegen de buitenlandse politiek van de regering-Bush, won ook de prijs van de internationale filmkritiek, en werd met daverend applaus ontvangen.

Vorig jaar won hij een oscar voor zijn documentaire 'Bowling for Columbine', waarin hij oorzaak en gevolg van de Columbine Highschool-moorden onderzocht, en op ironische toon ageerde tegen de Amerikaanse wapenindustrie. Met zijn nieuwste documentaire 'Fahrenheit 9/11' heeft politiek activist Michael Moore nu ook de Gouden Palm veroverd, de hoofdprijs van het meest cinefiele festival ter wereld. Gezien het pamflettistische karakter kwam de overwinning toch nog als een verrassing. Velen hadden hun kaarten de afgelopen dagen op Wong Karwai's '2046' gezet, een oogstrelend en operatesk, maar ook wat ingewikkeld geconstrueerd vervolg op 'In The Mood For Love', over een journalist in de jaren zestig (Tony Leung) die in het reine probeert te komen met zijn verleden, en daartoe een roman schrijft, gesitueerd in de toekomst.De film die het festival op het allerlaatste moment bereikte, had niet dezelfde emotionele diepgang als de voorganger en was in de ogen van veel aanwezige journalisten in een onaffe montage in Cannes gearriveerd. Wong Kar-wai sloeg dergelijke speculaties in de wind, maar nu '2046' in de prijzenregen van Cannes totaal is genegeerd, valt te bezien of de film de bioscopen zal bereiken.

Verrassingen waren er veel. De Grand Prix, de belangrijkste prijs na de Gouden Palm, ging naar de Zuid-Koreaanse knokfilm 'Old Boy'. Een 14-jarige Japanse schooljongen werd uitgeroepen tot Beste Acteur, voor zijn optreden in Hirokaze Kore-eda's 'Nobody Knows', een mooie, dramatische vertelling over moederloze kinderen in hedendaags Tokio.

De Chinese steractrice Maggie Cheung zag haar weinig opvallende spel in Olivier Assayas' pretentieuze junkie-drama 'Clean' bekroond met de prijs voor de Beste Actrice. Verheugender was de prijs in het alternatieve programma 'Un Certain Regard'. Die ging naar 'Moolaadé', een schitterende film over vrouwenbesnijdenis van de 81-jarige Senegalese meester Ousmane Sembène die evenals Michael Moore opriep om in opstand te komen. 'Cannes 2004' zat vol ouderwetse 'agitprop', agitatie-propaganda. De 57ste editie zal de geschiedenis ingaan als het meest politiek georiënteerde festival in jaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden