Filmen zonder kijkcijferstress

Een film maken met subsidie heeft zo z'n nadelen: iedereen bemoeit zich ertegenaan. Katja Schuurman begon daarom Barnfilms. 'Wij worden niet op opbrengsten afgerekend.'

Films maken voor je vrienden heeft één voordeel: ze waarderen in ieder geval de poging. Dat is bij de recensenten niet altijd het geval, zegt Katja Römer-Schuurman. "Je werk wordt soms de grond in geboord, terwijl je er enorm veel liefde en passie in hebt gestopt."

Dus bedacht ze samen met haar man, acteur en regisseur Thijs Römer de stichting Barnfilms. Gebaseerd op het 'romantische idee' dat je 'mooie dingen' maakt voor je vrienden in een barn ¿ Engels voor schuur. Ze vroegen in hun eigen omgeving mensen 100 euro in te leggen, waarvoor twee films per jaar worden gemaakt. Die vrienden nodigen weer twee vrienden uit, net zo lang tot de stichting zo'n 70.000 leden heeft. Een soort cultureel piramidespel dus.

Het voordeel van dit model volgens Schuurman: de onafhankelijkheid. "Als je met subsidie van het Filmfonds of geld van een omroep een film maakt, bemoeien allerlei mensen zich met de inhoud. Dat is niet per se goed. Het maakt het proces ontzettend lang. Wij willen actuele films maken, die wij mooi vinden en die niet worden beoordeeld op kijkcijfers of opbrengsten."

Die werkhouding keek Schuurman af bij Theo van Gogh, met wie ze vlak voordat hij werd vermoord een aantal filmprojecten deed. "Theo liet Theodor Holman in een week het script schrijven van 'Interview'. In plaats van te wachten op subsidie van het Filmfonds, nam hij liever een extra hypotheek op zijn huis."

Schuurman, bij het grote publiek bekend als actrice en presentatrice, nam samen met onder meer ex-GroenLinks-Kamerlid Femke Halsema en oud hoofdredacteur van NRC Next, Rob Wijnberg, plaats in het bestuur van stichting Barnfilms. Haar telefoon staat sindsdien roodgloeiend. "Het opbouwen van zo'n organisatie kost ontzettend veel tijd", zegt Schuurman. "Uiteindelijk hoop ik zelf ook mee te kunnen spelen in onze films. Zo kan ik mijn eigen werk creëren, dat is mooi meegenomen."

Komende zondag is het eerste project van Barnfilms te zien bij RTL. De film draait om de autistische Peer, die als zijn beste vriend voor zijn ogen door een ongeluk om het leven komt, tot een gruwelijke daad komt. Schuurman: "Het gaat over een nieuw soort eenzaamheid, dat thema hebben de leden bepaald. We willen met de films niet alleen entertainen, maar hopen er ook mensen mee te raken. Daarom hebben we ons aan Humanitas verbonden, die dit jaar veel met het thema eenzaamheid bezig is. Mensen die zich herkennen in het verhaal van de hoofdpersonage in 'Guilty Movie', of zich willen inzetten voor de eenzame medemens, kunnen terecht bij die stichting."

'Guilty Movie' ging eind vorig jaar al in première voor de Barnleden en is sindsdien gratis op Youtube te bekijken. Tot nu toe deden zo'n 13.000 mensen dat. Dat de film nu ook op televisie te zien is, is geen doel op zich, zegt Schuurman, al is ze er wel trots op. Daarbij is het handig dat Erland Galjaard, baas van RTL, lid is van Barnfilms. Hij was volgens de actrice dusdanig onder de indruk van de film, dat hij hem wilde uitzenden.

"We hebben er bewust voor gekozen dat niet iedereen lid kan worden van Barnfilms. Ik heb het idee dat het dan sneller voorbij is. Mensen denken: daar wil ik bij horen, waarna ze snel afhaken." Dat betekent volgens Schuurman niet dat het een elitair clubje is. De leden zijn een veelzijdige groep, van creatievelingen tot mensen uit het bedrijfsleven. "Iedereen met liefde voor films en bij wil dragen aan een stukje Nederlandse filmgeschiedenis."

Bewijst het project dat je best films kunt maken zonder subsidie? Schuurman: "Ik hoop niet dat we hiermee dat signaal afgeven. Dat het Filmfonds bestaat is hartstikke belangrijk. Maar terwijl het budget steeds kleiner wordt, zijn er ontzettend veel goede ideeën. Wij willen die filmmakers een kans geven."

'Guilty Movie' is zondag om 22.30 uur te zien op RTL 4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden