Filmblad voor vrouwen: veel nagellak en rode lopers

Studio: nieuw filmtijdschrift voor vrouwen
Een ouderwetsig 'wij vrouwen' rijst op uit Studio, het nieuwe Engelse filmtijdschrift speciaal voor vrouwen, dat vanaf deze week online en in de tijdschriftenwinkel verkrijgbaar is. Er heerst in dit blad een sfeer van us gals (ons meisjes).

Hoofdredacteur Louise Robina Happé was het naar eigen zeggen zat om voor filmbladen naar de mannensectie te moeten lopen en dan in filmtijdschriften als Empire en Premiere alleen puberale jongensonderwerpen aan te treffen. Ze besloot dat de tijd rijp was voor een filmblad speciaal voor vrouwen.

De cover van dit eerste nummer (The Launch!) toont actrice Anne Hathaway ('Hathaway talks love, life and living large') en belooft onder meer een profiel van Sarah Linden, de Amerikaanse versie van Sarah Lundt, de populaire detective uit de Deense tv-serie 'The Killing', die inmiddels in de VS met succes is nagemaakt.

Geen heel gek idee, een filmtijdschrift speciaal voor vrouwen. Een blad waarin vrijelijk gefilosofeerd zou kunnen worden over wat 'Bridesmaids' onderscheidt van 'The Hangover'; wat Meryl Streep maakt van Iron Lady Margaret Thatcher, of wat de komende verfilmingen van 'Wuthering Heights' en 'Jane Eyre' toevoegen aan het werk van de gezusters Brontë, om maar wat actuele 'vrouwenonderwerpen' te noemen.

Alleen wekt dit eerste nummer niet de indruk dat er erg lang is nagedacht over de vraag welke vrouwelijke leemten Studio zou kunnen vullen. Er is meer dan lipstick, meldt het hoofdredactioneel. Toch komen er liefst drie pagina's rode loper voorbij - en welke nagellak je het meest laat lijken op je favoriete filmster. Best nuttig natuurlijk, maar niet de kennis die us gals zo node ontberen.

De stukken over vrouwelijke geeks (freaks, nerds) en horror heroines blijken niet geestig en actueel, maar sleets en dun. Het interview met actrice Hathaway is stekelig en een beetje dom ('Is dat niet oppervlakkig, steeds weer iemand anders spelen?'). En als in de recensierubriek het niet meer dan verdienstelijke melodrama 'Trust' van Friends-ster David Schwimmer de meeste sterren krijgt, en als de Zuid-Koreaanse film 'Poetry' door de hoofdredacteur in Japan wordt gesitueerd, dan houdt het wel zo'n beetje op.

Voor het diepte-interview met de filmster reikt een vrouw beter naar de Amerikaanse Vanity Fair (deze maand vertelt Jennifer Lopez alles over haar 'split-up').

Voor intelligente en originele film-analyses kan ze terecht bij het altijd politiek-correcte Britse Sight and Sound (deze maand over vrouwenregisseur Pedro Almodovar).

En voor goede recensies en achtergrondverhalen over betere films hebben we ook nog de Nederlandse Filmkrant.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden