Film over Vatileaks in de maak

Fragment uit 'Habemus Papam', een comedy over een pas verkozen paus. Beeld
Fragment uit 'Habemus Papam', een comedy over een pas verkozen paus.

De machtsstrijd lijkt nog niet gestreden, maar het filmscript is al in de maak. Regisseur Laurent Herbiet begint volgende zomer aan een film die zich baseert op de 'Vatileaks', onthullingen over de huidige bestuurlijke crisis in het Vaticaan.

De Franse cineast laat zich inspireren door het boek van de Italiaanse journalist Gianluigi Nuzzi, 'Zijne Heiligheid: De Geheime Documenten van Benedictus XVI'. Dat werk beschrijft, met een aantal naar kranten gelekte documenten, hoe Benedictus intern stuit op weerstand van hoge Italiaanse geestelijken.

Hij zou buiten gehoorafstand 'de mof' worden genoemd. Ondertussen zijn kardinalen ernstig verdeeld en worden onder meer benoemingen gestuurd door vriendjespolitiek. De pauselijke butler zou medeverantwoordelijk zijn voor het lekken van informatie over die strijd en wordt momenteel verhoord als verdachte. De directeur van de Vaticaanse bank moest onlangs opstappen, naar verluidt omdat ook hij heeft gelekt.

Opvolgingsstrijd
In hoeverre Herbiets 'politieke thriller' een feitelijk verslag wordt is nog niet duidelijk. Tegenover AFP verklaart hij dat het verhaal zal draaien om de opvolgingsstrijd die losbarst als de paus stervende is. 'Wie gaat de troon veroveren en heersen over een van de meest invloedrijke en ondoorzichtige financiële instellingen?'

De strijd fungeert als decor voor 'diefstal, moord, chantage en corruptie'. Voorlopig heet de productie 'Vaticaan, Christus woont bij de Borgia's' - een verwijzing naar het beruchte Spaanse geslacht dat ooit enkele pausen voortbracht. Hoofdrollen zijn er voor de acteurs Kristin Scott Thomas, André Dussollier, Sergi Lopez en een nog nader bekend te maken 'belangrijke' Italiaan. Herbiet verwierf onder meer bekendheid met de oorlogsfilm Mon Colonel (2006).

Herbiet is zeker niet de eerste die voor een film achter de coulissen van het Vaticaan kijkt. In 2009 scoorde regisseur Ron Howard een hit met de verfilming van Dan Browns 'Het Bernini Mysterie'. De vorig jaar verschenen komedie Habemus Papam ('We hebben een paus'), waarin een nieuw verkozen paus worstelt met zijn status, was minder succesvol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden