Film Noah komt niet door Chinese censuur

Fragment uit Noah, met acteur Russel Crowe als Noach.Beeld Paramount Pictures

De Hollywoodfilm over Bijbelfiguur Noach wordt niet vertoond in een van de grootste afzetmarkten: China. Peking heeft 'Noah' afgekeurd.

Naar de redenen van de afwijzing is het gissen. Vakblad Hollywood Reporter claimt op basis van anonieme bronnen dat 'religieuze argumenten' een rol spelen, al spelen er duidelijk ook andere zaken mee. China zou met het oog op handelsbelangen islamitische landen niet voor de borst willen stoten.

Eerder dit jaar wezen onder meer Katar, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Maleisië de film af omdat die met Noach een van Gods boodschappers in beeld bracht. Dat zou indruisen tegen de islamitische leer. Noach is ook in de islam een belangrijk figuur.

Producent benadrukte milieuboodschap
Het is niet duidelijk of ook de communistische partij zich stoort aan het christelijke karakter van de film. Peking erkent maar één protestants en één rooms-katholieke kerkgenootschap en werkt christenen tegen als ze een andere kerk oprichten of openbaar het geloof verkondigen. Toch groeien de Chinese kerken onstuimig. Producent Paramount zou bij de onderhandelingen met Peking de nadruk hebben gelegd op de niet-christelijke elementen van de film, zoals de special effects en Noachs 'milieuboodschap'.

Formeel laat China jaarlijks maar 34 buitenlandse films toe. Producenten die willen verkopen aan Chinese bioscopen, moeten een deel van de opbrengst afstaan aan de overheid. De rechten voor Noah zouden echter op een andere manier worden betaald, waardoor hij niet onder het quotum viel.

Producent Paramount hoeft zich overigens geen zorgen te maken dat ze de 90 miljoen euro aan kosten niet terugverdient. In Noord-Amerika bracht de zondvloedfilm bijna 72 miljoen euro op, en in Rusland (24 miljoen euro) en Brazilië (17 miljoen) is hij een kaskraker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden