Film moet interreligieuze dialoog starten

null Beeld

Hoewel de film vanaf vandaag in filmhuizen is te zien, keken afgelopen zaterdag al zo’n honderd religieuze professionals naar een voorvertoning van ’Des hommes et des dieux’. De film toont de benarde positie van acht trappisten in een klooster in het Atlasgebergte in 1996.

Tijdens de voorvertoning – bedoeld om te peilen of de film gespreksstof kan opleveren voor interreligieuze bijeenkomsten – keken moslims en christenen samen naar de film. Ze leefden mee met abt Christian, die met zijn medepaters ziet hoe de dreiging van Algerijnse fundamentalisten het dorp nadert waar de kloosterlingen harmonieus samenleven met de dorpsbewoners. Op een dag vallen de paters in handen van gewapende mannen.

Tijdens de voorpremière kwam er geen interreligieuze dialoog – waartoe de website www.deshommesetdesdieux.nl is opgericht, die vanaf vandaag bereikbaar is – op gang. Misschien vroeg dat wat al te veel nuchtere daadkracht. De film dwingt vooral stilte af. De moed van de paters maakt te veel indruk om die uitsluitend te gebruiken voor een dialoog tussen religies. ’Des hommes et des dieux’ doet een beroep op de kijker: wat zou jij gedaan hebben? Is jouw bestemming misschien toch op een plaats waar weinig zekerheid is? Kun je, net als abt Christian, bidden voor de vijand die dood en verderf zaait?

In Frankrijk zagen al meer dan drie miljoen bezoekers de film.

null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden