Film met moderne Mohammed

Ehsan Jami presenteert in het Haagse perscentrum Nieuwspoort zijn film ¿An Interview With Mohammed¿. (FOTO JOÿL VAN HOUDT) Beeld
Ehsan Jami presenteert in het Haagse perscentrum Nieuwspoort zijn film ¿An Interview With Mohammed¿. (FOTO JOÿL VAN HOUDT)

De profeet Mohammed is in het filmpje van moslimafvallige Jami een ontspannen figuur met zelfspot. Hij raadt moslims af zijn gedrag van 1400 jaar geleden als voorbeeld te nemen: „God heeft de mensen hersens gegeven.”

Eildert Mulder en Bart Zuidervaart

Ehsan Jami (23) had gistermiddag voor de presentatie van zijn Mohammed-film de kleinste zaal van het Haagse perscentrum Nieuwspoort afgehuurd. Veertig journalisten, tien camera’s en vier beveiligers pasten erin, met moeite.

Toen kwam Jami binnen, een dvd’tje in de hand, een speldje met de Nederlandse vlag op de borst, tikje zenuwachtig, maar zelfverzekerd. De vertoning kon beginnen. Hij glimlachte opgelucht.

In de film ’An Interview With Mohammed’ ondervraagt Jami de profeet veertien minuten lang kritisch over zijn verleden. „Trouw niet met een meisje dat er niet klaar voor is en niet handelt uit vrije wil,” antwoordt Mohammed, als Jami hem het vuur aan de schenen legt over zijn huwelijk met Aisha. Zij was zes jaar toen ze trouwden, en negen toen ze voor het eerst seks hadden.

Mohammed wijst erop dat vrouwen in het Arabië van 1400 jaar geleden niets hadden in te brengen. Hij vindt het treurig dat er in de 21ste eeuw nog plaatsen op de wereld zijn waar zulke toestanden voorkomen. Hij neemt het ook op voor afvalligen, zoals Jami: „Als je geloof dwingend oplegt, is het geen geloof.”

Moslims moeten begrijpen dat „er een nieuwe tijd is aangebroken”, zegt Mohammed. Het is een motief dat voortdurend terugkeert in het werkstuk van Jami: de wereld emancipeert. „God heeft de mensen hersens gegeven.”, zegt Mohammed.

De profeet wijst erop dat hij in Mekka in een tribale samenleving opgroeide die voor moderne mensen moeilijk te begrijpen is. Mohammed heeft zich in het gesprek met Jami onherkenbaar gemaakt met een hoofddoek, masker en handschoenen. Het interview wordt afgewisseld met beelden van zomerse vakantieoorden waar de profeet ontspannen loopt in een groen T-shirt waar ’MO’ op staat, want hij heeft begrepen dat de moderne tijd dol is op afkortingen.

In een toelichting zei Jami dat hij geen anti-islamfilm heeft willen maken: „Ik kom op voor de slachtoffers van de islam, zoals vrouwen, Joden en afvalligen.” Het heeft Jami, geboren Iraniër en oprichter van het inmiddels weer ontbonden Comité voor Ex-moslims, moeite gekost zijn film aan het publiek te tonen. Vijf maanden was hij ermee bezig. Kunstenaars uit de VS, Iran, Israël en Pakistan hielpen hem.

Hij zegt dat geen enkele televisieomroep het aandurfde om de film in zijn geheel te tonen. Ook Nieuwspoort was lange tijd onzeker. Pas toen terrorismebestrijder Tjibbe Joustra de veiligheidsrisico’s laag inschatte, kwam er groen licht. Jami draait wel op voor de beveiligingskosten.

Hij hoopt niet dat zijn film voor problemen in de moslimlanden zorgt. „Ik wil niemand kwetsen. Ik ben respectvol met de profeet omgegaan”, zegt hij. Opvallend is dat Jami, die de profeet tot inkeer laat komen, zelf ook van koers is veranderd. De ex-moslim noemde Mohammed voorheen nog ’een crimineel’ en vergeleek hem met Hitler.

Het kabinet is bezorgd over de beeldvorming over Nederland, nu de film op internet staat. Minister Verhagen (buitenlandse zaken) riep de islamitische landen gisteren op ervoor te zorgen dat geweld tegen Nederlanders of Nederlandse bedrijven uitblijft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden