Film helpt homo-taboe doorbreken

Hét Koreaanse filmsucces van het moment is 'De man van dekoning', een historisch drama over een vorst die de liefde opvatvoor één van zijn hofnarren. Bijzonder, want homoseksualiteit'bestaat niet' in Korea.

door Sang-Ah Yoo in Seoul

De productie heeft al meer dan tien miljoen bezoekersgetrokken en staat daarmee in de top drie 'best bezochteKoreaanse films aller tijden.'

Homoseksualiteit is dan wel niet verboden bij wet, maar in depraktijk wordt ze wel bestraft. Zo werd acteur Hong Suk-Chun,nadat hij in 2000 zijn coming-out had op televisie, prompt delaan uitgestuurd. Hong was de eerste 'Bekende Koreaan' dieopenlijk zei dat hij homo was. Vorig jaar werden acht soldatenontslagen, omdat ze op mannen vielen. En nog steeds verzwijgenmensen op werk of op school hun 'afwijkende' seksuele voorkeur,uit angst voor ontslag of schorsing.

Hwang Jang-Kwon werkt bij de organisatie 'Solidariteit voorlesbische, homoseksuele, biseksuele en transseksuelemensenrechten in Korea'. Hij denkt dat een deel van de spastischehouding van Koreanen te maken heeft met de op het confucianismegebaseerde waarden die de Koreaanse maatschappij nog altijddomineren. “Familie is uiterst belangrijk. De bloedlijn moetbewaard en doorgegeven worden via zonen. In dergelijkedenkbeelden is geen plaats voor homoseksualiteit.“

Koreanen negeren dit uiterst ongemakkelijke onderwerp danliever. Dat maakt het voor homo's en lesbiennes weer erg moeilijkom voor hun seksuele voorkeur uit te komen.

Bewegingen die openlijk en actief strijden voor acceptatie vanhomo's zijn doorgaans hooguit tien jaar oud. “Eén van deaanleidingen om organisaties op te richten, was hetaids-probleem. Homo's kregen de schuld van de ziekte. Ze werdenaangevallen, en moesten toen wel van zich laten horen.“

Nog steeds is de Koreaanse samenleving niet open genoeg jegensmensen met een andere seksuele voorkeur. “Maar geef ons tijd, ende maatschappij zal veranderen“, zegt Hwang optimistisch.

Onmisbaar daarbij is de houding van de regering. “Korea kentgeen anti-homo-wetten. Maar de regering moet ook actief komen meteen wet die discriminatie van homo's verbiedt en bestraft. Pasals de regering minderheden op grond van seksuele voorkeuraccepteert, zullen de mensen op straat dat ook doen“, aldusHwang. Hij is in ieder geval “dankbaar“ dat de film zoveelbelangstelling krijgt van het publiek.

Critici begrijpen wel dat de productie zo populair is. Er isgeen rauwe homo-seks te zien: een kus op de mond tussen de koningen de nar is de meest 'pikante' scène. Er is vooral suggestie.Bovendien wordt in de film een 'typische' homo neergezet. LeeGun-Ji, die de rol van nar speelt, is een androgyne jongen meteen sneeuwwitte huid en een hartvormig mondje. “Het gaat om eenmooie, gevoelige jongen. Een geneutraliseerde man. Op die manierkunnen mensen homoseksualiteit wel aan,“ aldus Park Jin-Hyung,een andere voorvechter van gelijke rechten van homo's enlesbiennes.

Wat ook scheelt: de film speelt zich af in het verleden. “Datmaakt het ook makkelijker om de homoseksuele gevoelens van dehoofdpersonen te accepteren“, aldus Park.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden