Film en boek moeten 'Achterhuis van Rotterdam' bekender maken

Breepleinkerk in Rotterdam Beeld Google Streetview
Breepleinkerk in RotterdamBeeld Google Streetview

Hoe aangrijpend ook, het verhaal van de Breepleinkerk in Rotterdam-Zuid is nauwelijks bekend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten twee Joodse gezinnen er jarenlang ondergedoken in de orgelzolders. Om de geschiedenis aan een groter publiek te vertellen, verschijnen binnenkort een boek en een film.

Niels Markus

Filmproducent Marc Smedema kende het onderduikverhaal niet, tot hij werd uitgenodigd in de kerk. Hij was direct in voor een 'docudrama': een combinatie van een documentaire met interviews en nagespeelde reconstructies. Het boek 'De Orgelzolders - Onderduikers in de Rotterdamse Breepleinkerk', dat volgende week verschijnt, zal als basis dienen voor de film die in 2018 klaar moet zijn.

Het verhaal zelf lijkt al op een filmscript. De onderduikers zaten in een ruimte van een paar vierkante meter, in het pikkedonker. In de winter was het ijskoud, in de zomer bloedheet. Een van de onderduikers raakte zwanger in de kerk, en beviel er van een zoon. Een oogarts uit de buurt assisteerde bij de bevalling.

Tijdens de laatste dagen van de oorlog was er zelfs nog een inval van de Duitsers. De onderduikers konden zich ternauwernood verstoppen. Het is een klein wonder dat ze niet al verraden waren: achteraf bleken veel omwonenden te vermoeden dat er onderduikers in de kerk zaten. Desondanks raakte het verhaal in de vergetelheid, tot in 2006 een van de voormalige onderduiksters op een krantenadvertentie over de kerk reageerde.

Smedema hoopt dat het verhaal van 'het Achterhuis van Rotterdam' door het boek en de film bekender wordt. De beheerders willen al jarenlang een museum van de kerk maken. Nu zijn de orgelzolders alleen nog via een krakkemikkig trapje te bereiken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden