Fillon wil niet uit de race, maar zet deur op een kier

Frankrijk | De omstreden presidentskandidaat denkt nog niet aan opstappen. Hij wil wel praten met de partijtop.

"Nee", was het zelfverzekerde antwoord dat François Fillon gisteren gaf toen een verslaggever van tv-zender France 2 hem vroeg of hij zich terugtrekt uit de race om het presidentschap. "Ik zie geen reden om dat te doen", zei de door corruptieschandalen geplaagde kandidaat van de Republikeinen. Maar hij nuanceerde zijn bravoure in het interview snel door aan te geven dat hij de deur openlaat voor discussies met de partijtop. Die vergadert vandaag over de ontstane situatie en de groeiende onvrede over het aanblijven van Fillon. "Ik ben niet autistisch. Ik wil mijn vrienden overtuigen dat mijn programma het beste is voor het herstel van het land."


Tegenover een massa in hartje Parijs had hij zich gisteren stoerder uitgelaten. Hij noemde de critici uit eigen kamp deserteurs en riep de kopstukken van de partij op hun geweten te toetsen. "Laten jullie toe dat de belangen van groepjes en carrières en allerlei bijgedachten terrein winnen ten koste van de omvang en coherentie van een programma dat door miljoenen kiezers wordt gesteund?"


Vrijdag dienden zijn (derde) campagnedirecteur Patrick Stefanini en zijn persoonlijke woordvoerder hun ontslag in toen de rechter besloot onderzoek in te stellen naar het inhuren van zijn echtgenote als parlementair medewerkster. Justitie denkt dat Penelope Fillon jarenlang salaris kreeg terwijl ze niet of nauwelijks werk verrichtte. Maar niet alleen binnen de partij ligt Fillon onder vuur. Ook 71 procent van de Fransen vindt dat Fillon moet stoppen met zijn campagne, blijkt uit een peiling van de krant Le Journal du Dimanche.


Waarschijnlijk voelde Fillon zich gisteren strijdlustig door de duizenden die op zijn bijeenkomst afkwamen. Hij was bijna een half uur aan het woord ten overstaan van een massa die hem - deels - nog steunt. Toen liet hij nog in het midden of hij doorgaat met campagnevoeren of terugtreedt. Hij zei wel dat hij zijn vrouw Penelope indertijd beter niet had kunnen vragen voor hem te werken. Dat was een fout die hem te verwijten valt. Penelope Fillon sprak gisteren voor het eerst met de pers en zei dat ze voor het salaris dat ze kreeg gewerkt heeft en dat ze vindt dat haar echtgenoot door moet gaan met de campagne. Fillon besteedde ook veel aandacht aan zijn politieke tegenstanders. Hij viel niet alleen de huidige socialistische regering aan, maar ook het rechts-populistische Front National van Marine Le Pen en de onafhankelijke favoriet Emmanuel Macron.


Mocht Fillon het advies krijgen te stoppen, dan staat volgens de Franse media Alain Juppé klaar als vervanger. Deze oud-premier liet, enkele minuten nadat Fillon was uitgesproken op France 2, via Twitter weten dat hij vandaag met een persverklaring komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden