Filippijnse president Duterte paait Japan én China

President Rodrigo Duterte (links) van de Filippijnen op bezoek bij premier Shinzo Abe van Japan in Tokio.Beeld EPA

De Filippijnse president Rodrigo Duterte slaagt erin om zowel Japans als Chinees geld binnen te slepen voor zijn land. Op bezoek in Tokio heeft hij met de Japanse premier Shinzo Abe afspraken gemaakt over de besteding van acht miljard euro steun voor onder meer infrastructuur en de bestrijding van terrorisme.

Abe zegde ook steun toe voor de wederopbouw van de stad Marawi, in het zuiden van de Filippijnen. Daar vocht het leger vijf maanden tegen islamistische opstandelingen. Marawi ligt grotendeels in puin, meer dan 1100 strijders en burgers kwamen om bij de strijd. Duterte noemde Abe 'een ware vriend' en beklemtoonde dat Japan het eerste land is dat hij bezoekt na de bevrijding van Marawi.

De steun van Japan moet ook projecten in andere delen van de Filippijnen ten goede komen. Het gaat onder meer om de metro van Manila, de bouw van energiecentrales en de strijd tegen drugshandel en drugsgebruik. Dat laatste is opmerkelijk vanwege de keiharde anti-drugscampagne in de Filippijnen, waarbij kleine handelaren en ook verslaafden zonder proces zijn doodgeschoten.

Abe had het geld voor de Filippijnen al eerder toegezegd. Tijdens het bezoek van de afgelopen dagen werden de details verder besproken. Volgens kenners van de relaties in Oost-Azië is de Japanse steun bedoeld om de Filippijnen niet helemaal in de armen van China te drijven. Peking heeft een jaar geleden investeringen van twintig miljard euro toegezegd.

Sluimerende conflicten

Op de achtergrond spelen sluimerende conflicten. Duterte heeft zich eerder verzet tegen de activiteiten van Peking in de Zuid-Chinese Zee, waar ook de Filippijnen claims op leggen. Daar leggen Chinese militairen eilandjes aan, met havens en startbanen voor vliegtuigen. Na de Chinese financiële toezeggingen verstomde het protest uit Manila.

Japan is ook met China verwikkeld in een ruzie om eilandjes, in dit geval in de Oost-Chinese Zee. Dit conflict wordt niet zo gemakkelijk bijgelegd, omdat Japan als belangrijke bondgenoot van de VS al veel langer tegenover China staat. De Filippijnen, traditioneel ook een bondgenoot van de VS, zijn onder Duterte in de richting van China opgeschoven.

Wataru Kusaka, hoogleraar politicologie in Nagoya, vermoedt een handig spel van Duterte. "Zijn bedoelingen zijn duidelijk", zegt hij op de website Japan Times. "Hij probeert te maximaliseren wat hij kan binnenhalen in Japan en China. Dus is het voor Tokio belangrijk om het Filippijnse volk te laten zien dat Japan snel in actie komt."

Lees ook: Trump prijst het genadeloze drugsbeleid van Duterte
Lees ook: 
Australië over foto spionagebaas met Duterte: 'Niet zijn idee'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden