Filippijnse president Duterte geeft toe dat hij illegaal moordt

Protest in Manila tegen president Duterte.Beeld Getty Images

President Duterte erkent dat er in zijn opdracht wordt gemoord. Het Internationaal Strafhof in Den Haag luistert mee.

De Filippijnse president Rodrigo Duterte heeft voor het eerst toegegeven dat hij verantwoordelijk is voor het illegaal doden van drugshandelaren en drugsgebruikers. Die opmerking kan een rol spelen in het onderzoek dat is ingesteld door het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Duterte deed zijn bekentenis in een toespraak in het presidentiële paleis. Daarin verdedigde hij zich tegen zijn critici, in zijn bekende agressieve en vaak onsamenhangende stijl. "Wat is mijn fout? Heb ik ook maar een peso gestolen?", vroeg de president zijn gehoor donderdag. "Mijn enige zonde is het buitenwettelijk doden."

Eigen gang

De president gebruikte de Engelse term 'extrajudicial killings'. Die is in de Filippijnen gebruikelijk voor wat er gebeurt in de grote campagne tegen drugs, sinds Duterte aan de macht is. Volgens officiële cijfers heeft de politie in de afgelopen twee jaar al 4500 gebruikers en dealers omgebracht. Volgens mensenrechtenorganisaties gaat het om veel meer slachtoffers, tussen de 8000 en 12.000.

Duterte heeft eerder al openlijk zijn steun uitgesproken voor deze campagne. Maar tot nu toe was de suggestie dat de politie helemaal haar eigen gang ging in het bestrijden van drugsgebruik op de Filippijnen, zonder opdracht van bovenaf. De president heeft eerder wel opgeschept dat hij in een vorige functie, als burgemeester van de zuidelijke stad Davao, persoonlijk criminelen heeft omgebracht.

Een woordvoerder van Duterte zei vrijdag dat de opmerkingen van de president 'speels' bedoeld waren en niet letterlijk genomen moeten worden. Duterte is eerder in opspraak geraakt door grof en beledigend taalgebruik. Senator Antonio Trillanes, een politieke tegenstander van Duterte, hekelde de opmerking van Dutertes woordvoerder. "Onze landgenoten hebben een president gekozen, geen komiek."

Schutter

Trillanes zei dat hij een opname van de toespraak zal sturen naar het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Het ICC heeft een onderzoek ingesteld naar het moorden in de oorlog tegen drugs onder Duterte. 

Bij het hof zijn twee aanklachten tegen de president neergelegd. Een door een voormalige politieagent en een zelfverklaarde schutter, die verklaren dat zij samen mensen vermoordden in opdracht van Duterte. De andere klacht is ingediend door acht nabestaanden van slachtoffers. Zij beschuldigen de president van misdaden tegen de menselijkheid.

De Filippijnen hebben onlangs de contacten met het ICC verbroken, nadat het hof bekendmaakte dat het een onderzoek instelde. Duterte heeft zich teruggetrokken uit het Statuut van Rome, een internationaal verdrag dat de basis vormt voor het ICC. Daarmee is kans klein geworden dat Duterte ooit in Den Haag voor de rechter zal verschijnen.

Lees ook:

Grofgebekte Duterte schokt katholieke landgenoten

De Filippijnse president Duterte heeft nu zelfs naar God uitgehaald. Het is de vraag of zijn katholieke landgenoten hem deze belediging vergeven.

Het Nederlandse polderoverleg is op de Filippijnen levensgevaarlijk

Nederland helpt de Filippijnen bij de uitbreiding van de infrastructuur. Daarbij wil Den Haag het polderoverleg introduceren. Maar kritische natuurbeschermers lopen dan juist gevaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden