Filippijnen vragen hulp van VN bij claim China

Beide landen maken aanspraak op deel Zuid-Chinese Zee

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

De Filippijnen hebben een interna- tionaal tribunaal van de Verenigde Naties verzocht in te grijpen in een slepend conflict met China over de Zuid-Chinese Zee. Op grond van het door beide landen ondertekende VN-zeerechtverdrag uit 1982 bestrijden de Filippijnen de Chinese aanspraken op een belangrijk deel van de Zuid-Chinese Zee. Delen van de territoriale wateren van de Filippijnen - maar ook van Vietnam, Brunei, Maleisië en Taiwan - overlappen met de Chinese claim.

Het geschil is niet nieuw. De afgelopen twee jaar hebben zowel de Filippijnen als Vietnam geprotesteerd tegen Chinese toe-eigening van de in het gebied aanwezige grondstoffen, waaronder gas en olie. In april vorig jaar werd de situatie op de spits gedreven toen China en de Filippijnen met elkaar in aanvaring kwamen over een eilandengroep, het onbewoonde Scarborough-rif.

Een Filippijns marineschip wilde in het visrijke gebied rondom het rif de opvarenden van een aantal Chinese boten aanhouden wegens illegale visserij, maar werd door de Chinese marine op afstand gehouden. Sindsdien is de verstandhouding tussen de landen bekoeld.

De Filippijnse minister van buitenlandse zaken, Albert del Rosario, liet weten dat de Filippijnen geen andere uitweg meer zien dan een gang naar de Verenigde Naties. Alle alternatieve politieke en diplomatieke opties die het land had om met China tot een oplossing te komen, zijn volgens de minister zonder succes ingezet.

Over de vraag hoe het VN-tribunaal precies zou moeten ingrijpen, liet hij zich niet uit: hoewel alle uitspraken die het tribunaal doet bindend zijn voor aangesloten lidstaten, beschikt het niet over methoden om sancties daadwerkelijk kracht bij te zetten.

China's relatie met Japan is ook onlangs verslechterd na een vergelijkbaar conflict over een andere eilandengroep, in het Japans de Senkaku-eilanden genoemd en in het Chinees Diaoyu. Ook in dat geschil lijkt een oplossing ver weg. Door beide partijen wordt inmiddels zelfs gesproken over de mogelijke noodzaak van militair ingrijpen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden