Files berokkenen economie ruim 1 miljard euro schade

"Files veroorzaken niet alleen grote ergernis, maar ook grote financiële schade. Vooral bij het goederenvervoer." Met deze zinnen openen transportorganisaties TLN en EVO jaarlijks hun 'Economische Wegwijzer'. Ook gisteren, traditioneel in de week voor de Tweede Kamer praat over de begroting van het ministerie van infrastructuur.

Het bedrag aan economische schade dat door deze files wordt veroorzaakt, verschilt wel elk jaar. In 2015 steeg de schade naar 1,1 miljard euro, zo meldden TLN en EVO. Het jaar ervoor was dit 875 miljoen euro. In 2010 was de schade het hoogst: meer dan 1,2 miljard euro. Althans, als alle denkbare kosten maximaal worden meegenomen.

Het zou ook kunnen dat de kosten zo'n 250 miljoen euro lager liggen, concludeert onderzoeksbureau TNO. De berekening van de economische schade is namelijk een lastige. Er wordt in ieder geval gekeken naar het aantal uren dat vrachtauto's in de file stilstaan. Dat stilstaan kost volgens Rijkswaterstaat ruim 46 euro per uur.

Maar er wordt ook gekeken naar andere kosten. Zo kan een file worden vermeden door om te rijden; in dat geval worden er omrijkosten berekend.

Het inspelen op files kan ook meer vergen van het personeel op de planningsafdeling van een onderneming. Ook daar kunnen dus kosten voor worden berekend. Hetzelfde gebeurt voor het hogere brandstofverbruik door files.

Voor 2015 is de directe schade door files 360 miljoen euro, meldt TNO. De overige kosten liggen ergens tussen de 500 miljoen euro en 750 miljoen euro. In het meest positieve scenario is de totale last dus geen 1,1 miljard euro maar 860 miljoen euro. Dat is nog steeds heel veel, menen de transportorganisaties en ze roepen op tot snel ingrijpen op een twintigtal knelpunten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden