Fileleed neemt almaar toe

Het eerste kwartaal van dit jaar was het fors drukker op de Nederlandse snelwegen dan in hetzelfde kwartaal van 2003. Dat blijkt uit cijfers van de Verkeers Informatiedienst, die de dagelijkse verkeersinformatie verzorgt op landelijke en regionale radiostations en tv.

De filedruk -de lengte van de files maal de duur ervan- groeide met maar liefst zeventien procent ten opzichte van de eerste drie maanden van vorig jaar. Met name de afgelopen maand was veel drukker.

Dat is des te opmerkelijker, daar het ook in het eerste kwartaal van 2003 relatief druk was op de rijkswegen: 8,5 procent meer verkeer dan in dezelfde periode van 2002. Een belangrijke oorzaak voor de stijging van de drukte lijkt het weer.

Voor het eerst komt sneeuwval voor in de toptien van fileoorzaken. De zeer drukke en lange ochtendspits van 26 februari is goed voor ruim een derde van de stijging. Op het hoogtepunt die dag stond het verkeer over een lengte van 762 kilometer vast op de Nederlandse hoofdwegen.

Rijksweg A2 van Maastricht naar Amsterdam stroomt na een periode van daling dankzij de aanleg van zogenoemde spitsstroken weer vol. De filedruk bij knooppunt Everdingen op de rijbaan richting Den Bosch verdubbelde, en is daardoor nu het zwaarste knelpunt van Nederland. Ook richting Utrecht nam de drukte weliswaar toe, maar door de geringere omvang zakte dit knelpunt op de ranglijst naar plaats drie.

Rondom Eindhoven was het de afgelopen drie maanden ook opvallend druk. Het knooppunt De Hogt op de A2 richting het zuiden is nu goed voor de tweede plek op de ranglijst. De filedruk nam daar met een factor acht toe. Naast werkzaamheden in verband met de aanleg van spitsstroken, had de regio ook veel last van een aantal grootschalige en langdurige incidenten. Zo zorgde een gekantelde vrachtwagen op 23 maart voor langdurige afsluiting van beide rijbanen op de A67.

Het knelpunt bij Zevenbergsche Hoek op de A16 richting Rotterdam kwam erbij in de file-toptien: op nummer negen. Dat heeft te maken met werkzaamheden, waardoor de filedruk ter plaatse verviervoudigde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden