Filantroop en miljardair overleden in Londen

LONDEN - De filantroop en kunstmecenas Sir John Paul Getty junior is gisteren op 70-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Londen overleden. Dit heeft zijn behandelend arts meegedeeld.

Getty, die in de Verenigde Staten geboren werd, maar meer dan een kwarteeuw in Groot-Brittannië woonde en zich in 1997 tot Brits staatsburger liet naturaliseren, was maandag met een borstinfectie opgenomen.

De anglofiele Getty schonk in zijn leven meer dan 200 miljoen dollar aan culturele en andere goede doelen. Hij doneerde 50 miljoen pond aan de National Gallery en 20 miljoen pond aan het British Film Institute.

De op 7 september 1932 geboren John Paul Getty junior was de derde van vijf zonen van J.Paul Getty, die als oprichter van Getty Oil een fortuin van 6 miljard dollar opbouwde en in zijn tijd de rijkste man ter wereld was. De jongere Getty nam de leiding van de onderneming over, maar vond het zakenleven niets bijzonders en legde de functie al na zes jaar neer. Hij gaf zich vervolgens over aan een losbandig leven vol drugs en party's; hij liet zijn haar groeien en hulde zich in kleurige fluwelen kaftans. In 1967 liet hij zich scheiden van zijn vrouw Gail, met wie hij vier kinderen had.

Aan het leven als hippie kwam in 1971 abrupt een einde toen zijn tweede vrouw, Talitha Pol uit Wassenaar, in Rome overleed aan een overdosis. Getty verhuisde in 1972 naar Londen en leidde een teruggetrokken bestaan.

Het fortuin van Getty kwam voornamelijk uit een familietrust nadat Getty Oil in 1984 was verkocht aan Texaco. Het bezit van Getty junior werd geraamd op 2 miljard dollar, maar het meeste geld zat in de trust, waar hij niet aan kon komen.

In 1971 werd een zoon uit zijn eerste huwelijk, John Paul III, in Italië ontvoerd en vijf maanden vastgehouden. Getty kon het gevraagde losgeld niet opbrengen. Pas nadat de ontvoerders een deel van zijn oor afsneden en opstuurden naar de familie stemde zijn grootvader ermee in om een deel van het losgeld van naar verluidt 3,4 miljoen dollar te betalen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden