Fikse sneeuwval, dus chaos op de weg en uitval van treinen

WILMA VAN METEREN

Aanhoudende sneeuw, ijzige paden en stroken? De fietser moet er nu ook aan: de winterbanden. De Rijwielshop Hollands Spoor is vast begonnen ze aan te prijzen. De belangstelling groeide de afgelopen winters. En verse sneeuwbuien zijn in aantocht. "We hebben er net nog een setje omheen gelegd", zegt monteur Martin Boom.

De winterbanden geven veel meer grip - ook volgens 'TestKees' van de Fietsersbond - en maken de remweg korter, zeggen producenten. Ze zijn er niet alleen voor de sportieveling en lange afstandsfietser, maar ook voor moeders met lage-instapfiets en kinderzitjes en andere stadsfietsers.

De bedrijven verschillen echter van mening over de beste keuze: de spikeband of de lamellenband. Producent Schwalbe zweert bij de 'spijkerband'. "Je hebt beslist spikes nodig, dat geeft verankering op een gladde ondergrond", meent Hans Kentrop. Volgens Continental is de spikeband prima voor de Alternatieve Elfstedentocht en Scandinavische ijsvlaktes, maar heb je er geen grip mee op Nederlandse sneeuw. Ze zijn ook prijzig: 55 tot 66 euro.

De jonge ontwerper Cesar van Rongen heeft een goedkoper alternatief in de maak: Bike Spikes, felgekleurde, lichtgevende jasjes die in de winter om de gewone banden worden gelegd. In een filmpje laat hij zien hoe stevig hij op het ijs en in de sneeuw op zijn fiets zit. Het is daarop nog wel even wachten - zeker tot de volgende winter.

Winterbanden nu ook voor de fietser
Code oranje. Het KNMI vindt een strenge waarschuwing nodig omdat er voor vandaag langdurige sneeuwval in combinatie met veel wind wordt verwacht. De sneeuwval houdt volgens het weerinstituut tot het begin van de middag aan. Op veel plaatsen is er een grote kans op 5 tot 10 centimeter sneeuw, op sommige plekken misschien wel 10 tot 20 centimeter, aldus het KNMI.

Het was gisteren al een flinke chaos op veel snelwegen, en de ANWB verwacht dat het vandaag nog wel eens erger kan worden. Op de site wordt de automobilist er ook aan herinnerd dat de tijd voor de winterbanden is aangebroken.

Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt voor vandaag 71 vluchten vanwege de verwachte sneeuwval. Vooralsnog gaat het alleen om vluchten binnen Europa die gepland stonden vóór 13.00 uur. KLM wil zich focussen op vluchten met een verdere bestemming. Omdat het tijd kost om sneeuw en ijs van de vleugels van de vliegtuigen te halen, zullen die vluchten waarschijnlijk vertraging oplopen.

Treinreizigers moeten in de Randstad vandaag rekening houden met minder treinen. De dienstregeling wordt aangepast, lieten de NS en ProRail weten. Bij een aangepaste dienstregeling rijden er in de zogenoemde brede Randstad twee in plaats van vier treinen per uur.

Dit behelst het gebied van Den Helder, langs Den Haag tot Dordrecht, en in het noord-oosten van Zwolle via Deventer naar Nijmegen. ProRail heeft extra sneeuw- en storingsploegen paraat en ook hulplocomotieven om eventuele problemen snel op te lossen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden