Fikse aanscherping WW

Werklozen krijgen aanzienlijk minder ruimte om naar een baan te zoeken die bij hen past. Na een jaar werkloosheid moeten zij al het beschikbare werk accepteren en dat is een ’fikse aanscherping’ van de WW, vindt Arno van Deuzen, advocaat van Abvakabo.

 • Werklozen moeten alle banen aannemen
 • Van onze redactie economie

  Van Deuzen houdt zich bezig met de arbeidsplicht voor bijstandsgerechtigden. Hij kreeg veel aandacht voor de zaak van een bijstandsgerechtigde die zijn leven lang in de horeca had gewerkt en nu, via een Workfirst-project, moest gaan schoffelen. Workfirst is een integratieproject voor bijstandsgerechtigden. Deze zijn verplicht een baan te accepteren die op dat moment beschikbaar is, ook al is dat niet op het niveau van de betrokkene. Deze dwang om werk te doen dat niets bijdraagt aan je positie op de arbeidsmarkt en waar geen marktconform salaris tegenover staat, is volgens Van Deuzen onwettig. De rechter moet nog oordelen over deze zaak, maar als het aan Van Deuzen ligt, worden alle Workfirstprojecten voor bijstandstrekkers afgeschaft.

  Zo gunstig schat de advocaat de situatie voor werklozen niet in. Volgens hem is er weinig aan te doen als een hoogopgeleide WW’er wordt ingezet als schoffelaar of bollenpeller. De looncompensatie die nu door minister Donner in de richtlijn passende arbeid wordt voorgesteld, voorkomt namelijk dat mensen tegen veel minder loon het beschikbare werk verrichten. Bovendien mag je werklozen op een gegeven moment ook verplichten om werk te accepteren, zegt Van Deuzen. „Hoe langer je zonder werk zit, hoe minder het niveau nog een rol speelt.”

  Lees morgen meer in Trouw.

  Meer over

  Wilt u iets delen met Trouw?

  Tip hier onze journalisten

  Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
  Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
  © 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden