Fijne nieuwtjes over de jacht, als gespreksstof voor oudejaarsavond
Ik kon me niet eens herinneren wanneer ik voor het laatst in de 'app-store' door de nieuwste applicaties voor mijn telefoon had gescrolled. Maar het was Tweede Kerstdag en ik hoefde even niets. Comfortabel op de bank onder een dekentje speelde ik wat met mijn smartphone en kwam in de lijst met nieuwste telefoonapps terecht.
Spelletjes, veel spelletjes zag ik. Tot mijn oog viel op de afbeelding van de kop van een hert met een kruis tussen zijn gewei. 'Jagen' stond er onder. 'Een ideale hulp voor iedere jager met een smartphone. Met onder meer een uitgebreide beschrijving van bejaagbare soorten (...) en tot slot een overzicht van jachtnieuws en een jachtagenda.'
Mijn nieuwsgierigheid was gewekt.
Ik eet zelf uit principe geen vlees. Maar dat is niet zozeer omdat ik tegen het eten van dieren ben. Ik eet geen vlees omdat de vee-industrie extreem ongezond, vervuilend en overmatig belastend voor de aarde is, en omdat ik daaraan niet wens bij te dragen. Dit geldt niet voor de jacht. Die is namelijk zo gereguleerd, zeker in Nederland, dat de jager hier voor het overgrote deel meer een beschermer van de natuur is, dan iemand die iets kapot maakt.
Om jager te worden, moet je ook eerst een pittige opleiding volgen om een vergunning te krijgen. De grote beulen, díe werken in de vee-industrie en zorgen er voor dat de schappen van de Albert Heijn steeds vol liggen met betaalbare stukken dood dier.
Toch kan ik mezelf niet goed voorstellen hoe het me zou kunnen plezieren om een kogel door een levend dier te schieten. En juist daarom fascineert de jacht me ook. Ik weet namelijk dat het, om een goed jager te zijn, enorm veel liefde voor de natuur vergt.
Vooral op het nieuwsdeel van de app leerde ik een aantal interessante zaken. Wist u bijvoorbeeld dat wilde huiskatten in Noord-Brabant sinds 11 december van dit jaar niet meer mogen worden afgeschoten? Ja, dat betekent inderdaad dat het daarvoor wél mocht.
Toen ik dat las, moest ik denken aan een bonthandelaar die me ooit vertelde dat hij kattenbont van door jagers geschoten katten, bleekte en in een andere tint verfde, waardoor de afkomst onherkenbaar werd. Waarom? Omdat mensen het anders niet wilden dragen.
Maar wie draagt er kattenbont? vraagt u zich mogelijk af. Wel, zo vertelde deze handelaar me, er worden rugbanden van gemaakt voor mensen met een hernia. Er zit iets in kattenhuid dat de pijn verzacht. Overigens is ook het vet van de kat zeer bruikbaar: het is veel effectiever dan het veelgebruikte schapenvet tegen winterhanden en -tenen.
Ook las ik dat het verbod op het jagen van damherten in delen van Zeeland tot grote problemen kan leiden in de vorm van toenemende verkeersongelukken en gewasschade. Dat het aantal stropers is verdubbeld op de Veluwe, en dat er in Gelderland tienduizend nertsen uit een nertsenfokkerij zijn bevrijd, die zich als een gek voortplanten (tot zeventien jongen per nest) en die als roofdier schade toebrengen aan inheemse diersoorten.
U begrijpt dat ik als dierenliefhebber die gefascineerd is door onze omgang met dieren, dankzij deze app weer column-materiaal in huis heb voor een heel nieuw jaar.
En u heeft bij dezen een fijn gesprekonderwerp voor oudejaarsavond. Met de beste wensen!
undefined