’Fijn dat ze contact houdt’

(Trouw)

De Rivierenwijk in Deventer is een van de 40 buurten die het kabinet wil ombouwen tot ’krachtwijken’. Trouw gaat er geregeld kijken.

Ella Vogelaar kreeg van actieve wijkbewoners alle lof na het voor hen onverwachte aftreden van de minister. „Ze was onze bondgenoot tegen onwelwillende bobo’s”, zei Harry Brinkerink uit de kopgroep van Rivierenwijkers die al jaren meepraten over de opknapbeurt voor de wijk. Maar de echte koningin van de Rivierenwijk blijft Sybilla Dekker. Zij is het boegbeeld van de reconstructie, aldus directeur Rinie Teuben van woningcorporatie Rentree.

Als voorgangster van Vogelaar stond Dekker immers aan de basis van de huidige wijkaanpak. Bovendien gaf ze de Rivierenwijk een duwtje, niet alleen als Haagse bewindsvrouw, maar, zoals ze zelf zegt, „omdat ik betrokken ben bij de mensen die er wonen”. Daarom kwam ze zelf naar Deventer om met de wijkbewoners te praten. Sindsdien dragen veel Rivierenwijkers haar op handen. Haar portret in metershoog mozaïek siert een van de te slopen gevels. „Ontroerend”, vindt ze dat.

Deze maand was Dekker terug in de wijk. Deventer heeft de voormalige minister gevraagd voor het kwaliteitsteam, dat de vernieuwingen kritisch zal gaan volgen. „Dat team wilden we drie jaar geleden al”, zegt wethouder Ina Adema. „Omdat het goed is om deskundigen van buiten te laten meekijken wat er met de wijk gebeurt.” Brinkerink is blij dat juist Dekker hiervoor is gevraagd. „Het is fijn dat ze contact blijft houden. Wij zijn blij met dit scherm boven de bewonersparticipatie.”

Dekker zelf noemde het „ontzettend leuk om de mensen weer te zien die zo bezig zijn met hun eigen wijk”. Dat bewoners al zo lang meepraten en dat Rentree de regie voert, maakt de Deventer aanpak uniek. „Maar de kunst is om dat langjarig vol te houden”, aldus Dekker. „Blijf de bewoners informeren en uitleggen wat je doel is. Want, zoals Harry Brinkerink zegt, ’de geest is uit de fles’. Dat is ook de kracht van de Rivierenwijk.”

Bewoners moeten het gevoel hebben dat wat er gebeurt van hen is, stelt Pim Vermeulen, oud-wethouder van Rotterdam en eveneens lid van het kwaliteitsteam. „Dat moeten we gek genoeg elke keer weer uitvinden. In Deventer zijn heldere afspraken gemaakt en zijn de bewoners er vanaf het begin goed bij betrokken.”

Vermeulen zat eerder in het adoptieteam, dat een oplossing zocht voor problemen waarop de gemeente geen invloed heeft, zoals de herrie en het fijnstof van de drukke spoorlijn die de wijk begrenst en de provinciale weg N348 die de wijk in tweeën deelt. „Daarvoor zijn, in samenspraak met de bewoners, oplossingen gevonden, ondermeer door de weg te verdiepen met daar bovenop een nieuw wijkcentrum. Het is goed om zulke fysieke dingen te laten zien.” In beide gevallen was de inbreng van de bewoners van grote invloed, beaamt wethouder Adema.

Inmiddels is het stedebouwkundig plan klaar en de sloop begonnen; 450 woningen maken plaats voor nieuwbouw. Maar behalve in steen, moet er ook sociaal het nodige gebeuren in de Rivierenwijk. „Die actieplannen moeten op het goede moment aanhaken bij het fysieke”, zegt Dekker. „Je moet mensen ook bemoedigen. Hou de bewoners aan je kant, zij wonen de hele dag in de wijk, de professionals niet. Onze rol als kwaliteitsteam is om een oplossing te zoeken waar het vastloopt. Zoals bij een woonwagenkampje langs het spoor, dat de corporatie wil verplaatsen. Is dat nodig, blijft de kwaliteit overeind?”

In dit soort kwesties denkt ook Harry Brinkerink een rol te kunnen spelen. Hij stapte uit de kopgroep, om zich op ’het sociale’ te richten. „Dat kan ik beter in mijn eentje.” Dekker sprak hem bij zijn afscheid toe. „Iedereen zat lekker in zijn vel, het was een fijne middag”, concludeert Brinkerink.

Bij een bezoek aan een ¿wijksmederij¿ in de Deventer Rivierenwijk groet voormalig minister Dekker (VVD) een buurtwerker. (FOTO HERMAN ENGBERS )
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden