Fijn dat dit ook een celebrity kan overkomen

'Het ambassadeurschap van Rob is voor ons van essentieel belang om een groot publiek te bereiken", zegt woordvoerder Marcel Vergeer van de Hersenstichting. Nadat presentator Rob Trip in 2001 een herseninfarct kreeg, is hij zich gaan inzetten voor deze belangenorganisatie. Vooral de radiospotjes waarin Trip werkgevers oproept om mensen met hersenletsel in dienst te nemen, sorteren nog steeds effect, weet Vergeer.

"Die hebben een geweldige impact. Mensen gaan onmiddellijk bellen en worden donateur. Na een uitzending van het tv-programma 'Tijd voor Max' kregen we 1600 nieuwe donateurs. Aan het eind zat een filmpje waarin Rob zijn oproep deed. Daar reageerden 500 bellers op."

Behalve dat iedereen Trip kent en hij een wat Vergeer noemt 'neutraal karakter' heeft, is hij om nog een andere reden een goed rolmodel. "Dat hij weer aan het werk ging als presentator is natuurlijk een succesverhaal, maar Rob vertelt ook heel open over de chronische gevolgen van zijn beroerte. Dat hij zich soms moeilijk kan concentreren en dat hij wel op tijd pauzes moet nemen."

Ook de ambassadeur van het Reumafonds, tv-presentatrice Anita Witzier, weet wat reumapatiënten soms doormaken, vertelt woordvoerster Lianne Kraak. "Rond 2001 werd reuma bij haar geconstateerd en ze had toen erg last van haar knieën. Ze kan zich goed verplaatsen in de grilligheid van de aandoening."

Het Reumafonds is 'heel blij' met Witzier als boegbeeld. "Ze staat vol in het leven." Juist dat laatste maakt dat menigeen verbaasd reageerde op haar rol van ambassadeur: 'Hè, heeft die reuma?' Kraak: "Het is vaak een onzichtbare aandoening. Je ziet het er niet aan af. Daarom is het zo belangrijk dat Anita elke gelegenheid aangrijpt om te praten over reuma en wat de gevolgen kunnen zijn. Het helpt begrip te kweken voor de bijna twee miljoen Nederlanders die een vorm van reuma hebben."

Heeft het Reumafonds met de komst van Witzier meer donateurs binnengehaald? "Dat durf ik niet te zeggen", antwoordt Kraak. "Wel horen we bij evenementen positieve geluiden over Anita. Er is een ontzettende waardering voor dat zo'n publiek figuur zich verbindt aan een goed doel."

Wat een goed rolmodel is? "Dat weet je alleen maar achteraf", reageert Liesbet van Zoonen, hoogleraar media en populaire cultuur. Ze refereert aan het verhaal van de Britse Jade Goody, die na haar optreden in Big Brother, in 2002, een volksheldin werd. Vijf jaar later kreeg ze het openlijk aan de stok met een Indiase Bollywoodactrice en werd ze van racisme beschuldigd.

Van Zoonen: "Ze deed vervolgens mee aan Big Boss in India en kreeg in een live-uitzending te horen dat ze baarmoederhalskanker had. Ze is tot haar dood in maart 2009 in de spotlichten geweest. Daardoor is het aantal vroege uitstrijkjes in Engeland enorm gestegen. Maar Jade was een onwaarschijnlijk rolmodel: grof, racistisch en als heldin ten ondergegaan."

Of Angelina Jolie die status zal bereiken, valt nog te bezien, denkt Van Zoonen. "Ze is lichtelijk omstreden omdat ze Brad Pitt heeft afgepakt van Jennifer Aniston en omdat ze krankzinnig mager is. Dat ze nu door veel leed is getroffen heeft wel een gunstig effect. Wij als publiek vinden het fijn dat een celebrity zoiets kan overkomen. En de populaire bladen zullen aandacht besteden aan de ziekte. Het zou me niet verbazen als vrouwen uit de risicogroep zich meer laten testen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden