Fifa zet mascotte langs de zijlijn

Natuurbeschermers teleurgesteld: Voetbalbond doet te weinig voor bedreigde diersoort

STIJNTJE BLANKENDAAL

SÃO PAULO - De mascotte van het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië, het gordeldiertje Fuleco, is verdwenen uit de stadions. Fuleco was nauwelijks te zien tijdens de openingsceremonie op 12 juni.

De Fifa had het gordeldier in 2012 uitgeroepen tot mascotte van het WK. Het dier heet in het Portugees tatu-bola en is een 'driebandgordeldier', dat zich kan oprollen tot een perfecte bal.

Het dier wordt door houtkap en bosbranden met uitsterven bedreigd in de savanne-achtige gebieden van Brazilië. Secretaris-generaal Jerôme Valcke noemde het beestje een ultiem symbool voor het WK: "Iedereen verwachtte een ara, een vogel. Maar het bal-gordeldier staat voor de bescherming van de natuur, de erfenis die het WK achter wil laten."

Anderhalf jaar later is er nog geen cent uitgetrokken door de Fifa voor de bescherming van de mascotte Fuleco, een samentrekking van futebol en eco. Bioloog Rodrigo Castro, van de Associatie Caatinga, die de Fifa het mascotte-idee had aangereikt, is teleurgesteld: "Een derde van deze gordeldiertjes is het afgelopen decennium al uitgestorven. De Fifa heeft het imago van het dier uitgebuit met de verkoop van meer dan een miljoen gordeldierknuffels en T-shirts, maar niets voor de tatu-bola teruggedaan. Dat is toch weinig ethisch en moreel."

Een week voor aanvang van het toernooi bood het departement duurzaamheid van de Fifa de associatie 'over de telefoon' alsnog 150.000 dollar.

Maar dat bedrag - verspreid over tien jaar - is afgewezen. Een nationaal reddingsplan van het Braziliaanse ministerie van milieu kost 15 miljoen dollar, verklaart Castro: "De Fifa heeft een fooitje aangeboden, een bedragje dat over was in een programma ter compensatie van hun CO2-uitstoot. Daar kunnen we niets mee."

Toeval of niet, Fuleco is daarop volledig gemeden door de Fifa-bobo's.

Ook op tv in de WK-campagne filmpjes is hij niet meer te zien. Castro: "Daarvoor was hij constant in beeld!"

"Maar we hebben nog een tegenvoorstel neergelegd", vervolgt Castro vol goede moed. "De tatu staat nu in de aandacht. Wij denken aan 10 à 15 procent van de kosten van het nationale reddingsplan. Tot het einde van het WK hopen we op een antwoord van de Fifa", zegt Castro.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden