Update

Fifa schorst Blatter en Platini voor acht jaar

Voormalige FIFA voorzitter Joseph Blatter en UEFA president Michel Platini. Beeld ap

Blatter en Platini zijn boos over de schorsing van acht jaar die de ethische commissie van wereldvoetbalbond Fifa hen vandaag oplegde. Gedurende die periode zijn ze uitgesloten van activiteiten binnen het voetbal en tevens kregen beide heren een boete. Maar ze laten het er niet bij zitten en kondigden aan de uitspraak aan te vechten bij het sporttribunaal Cas.

Een schimmige betaling was uiteindelijk de reden om de vertrekkend voorzitter van de Fifa en de Uefa-voorzitter te schorsen. Blatter maakte in 2011 1,8 miljoen euro over naar Platini. Het duo hield vol dat Platini het geld kreeg voor diensten geleverd tussen 1999 en 2002. Maar de ethische commissie vindt dat er 'geen wettige grond was' voor de betaling en Blatter kon hen 'niet in een geschreven statement, of in een persoonlijk verhoor' overtuigen dat de betaling wel legaal was.

De commissie vindt dat Blatter en Platini met hun daden "geen blijk hebben gegeven voor ethisch besef, de regels aan hun laars hebben gelapt en (...) de positie als voorzitter en vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond hebben misbruikt". Naast de schorsing kregen de voorzitters een boete die voor Blatter 50.000 Zwitserse francs (43.500 euro) bedraagt en voor Platini ongeveer 70.000 euro. Platini hoopte Blatter op te volgen als Fifa-voorzitter, maar de Fransman is vanwege de schorsing nu uitgesloten van deelname aan de voorzittersverkiezing van 26 februari.

'Schijnvertoning'
Het was al duidelijk dat Platini niet zomaar genoegen zou nemen met de schorsing. Hij weigerde eerder naar de hoorzitting te gaan omdat er naar zijn mening geen sprake was van een eerlijk proces. "De uitspraak verbaast me niet. De procedure die de ethische commissie tegen mij voert is een pure schijnvertoning. Dit is een vooropgezet spel om mijn naam te besmeuren door instanties die elke geloofwaardigheid kwijt zijn." De Uefa-voorzitter liet in een verklaring weten 'een schoon geweten' te hebben en 'te strijden tot het einde'.

KNVB: dieptepunt in de beeldvorming
Voetbalbond KNVB noemt de uitkomst van het onderzoek naar het dubieuze handelen van de voetbalbestuurders 'uiterst schandelijk voor het voetbal in het algemeen en voor voetbalbestuurders in het bijzonder'. Volgens de bond is de schorsing op zichzelf begrijpelijk, maar ook 'het zoveelste dieptepunt in het handelen en in de beeldvorming van met name Fifa maar nu ook Uefa'.

Volgens de KNVB is de uitspraak in ieder geval bewijs van groeiend zelfreinigend vermogen. "Maar nu moet er op dat front doorgepakt worden", liet bondsvoorzitter en tevens vicevoorzitter van de Uefa Michael van Praag maandag weten. Verheugd meldt hij op dat er op de agenda van de Fifa een aantal concrete voornemens tot opschoning en modernisering van de organisatie staan. "Daarin herken ik ongeveer mijn hele plan dat ik tijdens mijn campagne om Fifa-voorzitter te worden heb geïntroduceerd", aldus Van Praag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden