Fifa raakt schimmig verleden niet kwijt

Op de dag dat de Fifa stemt over hervormingen, worden opnieuw prominente officials in Zürich van hun bed gelicht.

Het moest de dag van de ommekeer worden. Van een frisse start. Van hervormingen die zouden zorgen voor een nieuw elan binnen de wereldvoetbalbond Fifa. Maar voordat de hervormingen waren gepresenteerd, was het imperium (jaaromzet 1,87 miljard euro) alweer geconfronteerd met zijn schimmige verleden.

Gisterochtend werden opnieuw diverse Fifa-officials van hun bed gelicht in hotel Baur au Lac te Zürich. Dat gebeurde, net als in mei - toen veertien sportbestuurders werden gearresteerd op verdenking van omkoping en andere vormen van corruptie - in opdracht van de Amerikaanse justitie.

Onduidelijk is hoeveel officials er precies zijn opgepakt. Tot de gearresteerden behoren in ieder geval Alfredo Hawit, voorzitter van voetbalbond Concacaf (Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied) en Juan Ángel Napout, voorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol. De Zwitserse justitie bevestigde dat zij worden verdacht van het aannemen van steekpenningen.

Hawit en Napout zitten in het uitvoerend comité van de Fifa, dat onder andere gaat over de toewijzing van WK's. Vijf jaar geleden werden de toernooien gegeven aan Qatar (2018) en Rusland (2022). Inmiddels is bekend dat dit niet zonder steekpenningen, ondoorzichtige deals en corruptie is gebeurd.

Spil in het verhaal is de Zwitser Sepp Blatter, in 1998 gekozen als voorzitter van de wereldvoetbalbond, een functie waar hij in februari afstand van doet na nieuwe verkiezingen. Blatter, in mei nog herkozen, stelde kort daarna zijn functie beschikbaar, omdat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor diverse schandalen.

De nieuwe reeks arrestaties wierp een schaduw over de aankondiging van nieuwe hervormingen bij de Fifa, waar de wereldvoetbalbond gisteren mee instemde. Belangrijkste verandering is de zittingstermijn van de Fifa-voorzitter. In het verleden was oneindige verlenging (met telkens vier jaar) mogelijk, terwijl in de toekomst een maximale zittingstermijn van twaalf jaar geldt (drie keer vier jaar). Een leeftijdslimiet werd afgewezen. De Fifa wenst meer vrouwen in de top. De zes confederaties moeten in de toekomst allen minimaal één vrouw leveren voor het Fifa-bestuur.

Verder komt er meer transparantie bij de Fifa. Dit geldt voor de geldstromen binnen de wereldvoetbalbond en voor de salarissen van de bestuurders. Ook wil de wereldvoetbalbond zich committeren aan de internationaal erkende mensenrechten.

Ook belangrijk is een nieuwe organisatiestructuur, waarin de uitvoerende en de politieke taken worden gescheiden. De dagelijkse leiding komt in handen van een secretariaat, geleid door de nieuwe Fifa-voorzitter, terwijl een 'council' de koers en strategie voor de langere termijn bepaalt. Hierin komen 36 afgevaardigden van de zes confederaties, onder wie negen uit Europa. Alle kandidaten worden getoetst op hun integriteit door een controlecommissie van de Fifa.

Of de hervormingen ook daadwerkelijk worden doorgevoerd, ligt in handen van de 209 aangesloten landen bij de Fifa. Zij kunnen op 26 februari, de dag dat ook de nieuwe voorzitter gekozen wordt, instemmen met de plannen ter verbetering van de Fifa.

Een nieuwe aftrap is dringend gewenst. De wereldvoetbalbond lag dit jaar ernstig onder vuur. Van de veertien Fifa-officials die in mei werden opgepakt door de Amerikaanse FBI op verdenking van omkoperij, afpersing en witwassen, zit het merendeel nog vast. In totaal zou het gaan om een bedrag van 150 miljoen euro.

Ricardo Teixeira

toenmalig lid uit Guatemala. Staakte dit jaar zijn werk voor de Fifa. Bleef lang vrij van modder, totdat ook hij gisteravond door de Amerikaanse justitie werd beschuldigd van het aannemen van steekpenningen.

Rafael Salguero

vicevoorzitter uit Frankrijk. Zie Blatter. Verder kreeg zijn zoon een dikbetaalde baan in Qatar (waar Platini op stemde).

Michel Platini

toenmalig lid uit Japan. Moest nogal eens onwetend zijn schouders ophalen over de corruptieschandalen. Sprak er vaker zijn bezorgdheid over uit. Vertrok in 2011. Werd toen president van de Japanse voetbalbond.

Junji Ogura

voormalig lid uit Amerika. Aannemen smeergeld en belastingontduiking. Stapte naar FBI in ruil voor strafvermindering.

Chuck Blazer

vicevoorzitter uit Kameroen. Nam smeergeld (20.000 euro) aan van Fifa's gewezen marketingpartner ISL.

Issa Hayatou

voormalig lid uit Argentinië. Overleed vorig jaar. Keurde smeergeldacties Jack Warner goed.

Julio Grondona

voormalig lid uit Duitsland. Kocht diverse Fifa-bestuurders om, zoals vlak voor toewijzing WK aan Duitsland (2006).

Franz Beckenbauer

lid uit Cyprus. Verkocht dure grond aan Qatar. Sloot gasdeal met Rusland, twee dagen voor de WK-toewijzing.

Marios Lefkaritis

vicevoorzitter uit Spanje. Smeedde plannetjes om het WK 2018 te laten organiseren door Qatar.

Angel Maria Villar

toenmalig vicevoorzitter uit Engeland. Hoopte het WK 2018 naar Engeland te halen. Missie mislukt. Van onbesproken gedrag. Onderzocht 'Third Party Ownership', waarbij een speler eigendom wordt van een bedrijf.

Geoff Thompson

voormalig lid uit Tahiti. Werd in mei voor acht jaar geschorst door de Fifa. Vermoedelijk wegens aannemen smeergeld.

Reynald Temarii

voormalig lid uit Brazilië. Nam smeergeld aan van marketingpartner ISL. Smeedde pact om te stemmen voor Qatar.

Worawi Makudi

voormalig lid uit Paraguay. Zie Teixeira.

bestuurder uit Thailand. Tot januari geschorst. Reden onbekend.

Nicolas Leoz

lid uit Rusland. Zijn stem op Qatar zou de voorbode zijn geweest van een gasdeal tussen Qatar en Rusland.

Vitaly Mutko

lid uit Egypte. Liet zich rijkelijk fêteren. Bezorgde Caribische eilanden enveloppen met smeergeld uit Qatar.

Hany Abo Rida

voormalig vicevoorzitter uit Zuid-Korea. Wilde aanval doen op Blatter. Werd zes jaar geschorst. Reden onbekend.

Chung Mong-Joon

voormalig lid uit Nigeria. Verkocht zijn WK-stem voor 800.000 dollar in een undercoveractie van The Sunday Times.

Amos Adamu

voorzitter uit Zwitserland. Onder andere verdacht van steekpenningen aan Michel Platini (1,8 miljoen euro).

Sepp Blatter

voormalig lid uit Qatar. Miljardair die met talloze omkopingen het WK naar zijn land kreeg.

Mohamed Bin Hammam

lid uit België. Twijfelgeval, maar baan van zijn zoon (in Qatar) en een gekregen schilderij (uit Rusland) zijn omstreden.

Michel D'Hooghe

ex-vicevoorzitter uit Trinidad en Tobago. Zou vaker geld hebben gevraagd voor WK-stem. Door Fifa levenslang geschorst.

Jack Warner

Elf voormalig Fifa-leden die er vijf jaar geleden ook bij waren en inmiddels zijn opgestapt/geschorst/geroyeerd:

Slechts twee van de 22 Fifa-bestuurders die in 2010 WK's aan Qatar en Rusland gunden, zijn nog altijd van onbesproken gedrag. Het gaat om:

De acht Fifa-leden die vijf jaar geleden een WK aan Qatar (2018) en Rusland (2022) toekenden en nu zijn geschorst/centraal staan in een onderzoek:

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden