Fifa belooft druk op Qatar na kritisch rapport Amnesty

De mensonterende werkomstandigheden van gastarbeiders in Qatar zijn nog nauwelijks verbeterd, stelt Amnesty International, ondanks beloftes van de Qatarese regering.Beeld ap

De wereldvoetbalbond Fifa belooft zich opnieuw in te spannen om tot betere werkomstandigheden te komen voor de anderhalf miljoen gastarbeiders die betrokken zijn bij de bouw van stadions in WK-gastland Qatar. Amnesty International stelde vandaag in een rapport dat Qatar, ondanks veel beloften, nog weinig heeft gedaan om de 'onmenselijke woonomstandigheden en ongezonde werkomstandigheden' van de gastarbeiders te verbeteren.

In een reactie op het rapport van de mensenrechtenorganisatie zegt de Fifa toe dat het de Qatarese autoriteiten opnieuw onder druk zal zetten om de vorig jaar mei toegezegde verbeteringen door te voeren.

"De Fifa zal net als vakbonden en mensenrechtenorganisaties nogmaals bij de Qatarese autoriteiten aandringen op hervormingen. Maar veranderingen zijn slechts mogelijk door gezamenlijke inspanningen van alle betrokken partijen, inclusief internationale ondernemingen en regeringen", aldus de wereldvoetbalbond.

Volgens Amnesty is er in een jaar tijd ondanks tal van beloften weinig veranderd voor de buitenlandse werknemers in Qatar. "Als er niet snel actie wordt ondernomen kunnen de beloften die vorig jaar zijn gedaan slechts worden gezien als een pr-stunt om er zeker van te zijn dat het WK Qatar niet wordt afgenomen", stelt onderzoeker Mustafa Qadri.

"In de praktijk is er geen vooruitgang geboekt. Arbeiders kunnen zonder toestemming het land niet verlaten, hebben te maken met onmenselijke woonsituaties en ongezonde werkomstandigheden", zei de Amnesty-onderzoeker.

Ook de Nederlandse vakbond FNV riep de Fifa donderdag op actie te ondernemen vanwege 'levensgevaarlijke arbeidsomstandigheden'. De bond baseert zich onder meer op cijfers van de internationale vakbond ITUC die aangeven dat 4000 arbeidsmigranten die meewerken aan de bouw, vóór het WK zullen overlijden. Het WK in Qatar vindt plaats in 2022.

De bond heeft een filmpje gepubliceerd, waarin Fifa-voorzitter Sepp Blatter wordt opgeroepen in actie te komen. De FNV overweegt ook om de Fifa juridisch aan te klagen wegens het niet naleven van de mensenrechten van de migrantenarbeiders.

"Als hier niet tegen opgetreden wordt, dan kunnen we straks symbolisch een vak van 4000 plaatsen in het stadion leeg houden ter nagedachtenis aan de mensen die het leven lieten bij de bouw. Het is tijd voor actie", aldus voorzitter Ton Heerts.

Begin mei vertelde een Indiase gastarbeider in Qatar met journalisten, tijdens een door de Qatarese overheid georganiseerde perstour. Kuttamon Velayi deed zijn verhaal op zijn kamer in Doha, die hij deelt met zeven andere arbeiders.Beeld ap

Journalisten opgepakt

Qatar probeert regelmatig slechte publiciteit over de werkomstandigheden in de Golfstaat voor te zijn. Eerder deze maand werd een filmploeg van de BBC opgepakt en twee nachten vastgehouden in de cel, nadat zij met gastarbeiders hadden gesproken. Het team was door de autoriteiten uitgenodigd deel te nemen aan een persreis, maar werden gearresteerd tijdens het afnemen van interviews met de arbeiders.

BBC-journalist Mark Lobel zei dat het team 'bij het verzamelen van materiaal voor ons verslag in de gevangenis werd gegooid'. Lobel werd, evenals een cameraman, een tolk en een chauffeur ondervraagd 'zonder van iets beschuldigd te zijn'. Tijdens het verhoor zei een van de ondervragers volgens Lobel: 'Dit is Disneyland niet. Je kunt je camera hier niet overal naar binnen steken'. Na twee nachten in de gevangenis werden de verslaggevers weer vrijgelaten en konden ze deelnemen aan de persreis 'alsof er niets was gebeurd'.

Volgens de Qatarese autoriteiten begaf het BBC-team zich buiten de persreis om op een van de bouwlocaties. 'Ze waren op privéterrein, wat tegen de wet is in Qatar, net als in de meeste andere landen', aldus een verklaring van het staatsmediabureau van Qatar.

In maart werd ook al een Duitse filmploeg opgepakt in Doha.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden