Fietstocht kind eindigt nogal eens in het ziekenhuis

Fietsende kinderen lopen in het verkeer steeds vaker ernstig letsel op. Dat blijkt uit cijfers van de stichting Consument en Veiligheid die gisteren zijn gepresenteerd. Het aantal kinderen dat na fietsongelukken in het ziekenhuis wordt opgenomen is de laatste vijf jaar met dertig procent gestegen tot 1100, terwijl het totaal aantal ongevallen niet toenam.

Met name vierjarigen die net beginnen met fietsen en kinderen in de laatste klassen van de basisschool blijken kwetsbaar. "Kleine kinderen verliezen snel hun balans, ze schrikken ergens van en liggen zo op straat", vertelt Cees Meijer van de stichting. "Oudere kinderen zijn aan het kletsen of spelen met hun telefoon."

Volgens de Fietsersbond vallen kinderen niet zozeer vaker, maar vooral steeds onhandiger. "Ze bewegen minder en zijn dus motorisch minder handig dan vroeger." De meeste kinderen die in het ziekenhuis worden opgenomen hebben vooral hersenschuddingen, breuken in het gezicht of hoofdwonden. "Het hoofd is het zwaarst, dus daar vallen kinderen snel op", aldus Meijer.

Volgens de stichting gebeuren er meer ernstige ongelukken omdat er meer motorvoertuigen, zoals scooters en scootmobielen, op het fietspad rijden. Maar ook slecht onderhoud veroorzaakt veel leed.

Uit de cijfers blijkt dat tachtig procent van de fietsongelukken geen botsingen maar valpartijen zijn. "We krijgen veel klachten binnen over paaltjes op de meest onmogelijke plaatsen", bevestigt de Fietsersbond dat beeld. Ook boomwortels, papierbakken en reclamezuilen zijn boosdoeners. Zowel Consument en Veiligheid als de Fietsersbond pleit dan ook voor training op scholen. Niet alleen om vallen te voorkomen, maar ook om kinderen te leren hoe ze goed vallen. "Een soort judo eigenlijk", legt Meijer uit. Die lessen worden al gegeven, maar lang niet overal. Hoewel de overheid iets zou moeten doen aan het onderhoud van fietspaden, ligt de verantwoordelijkheid voor het gedrag van de kinderen volgens de organisaties vooral bij ouders en scholen. "Je kunt niet van de overheid verwachten dat ze risicovol gedrag bij kinderen gaat controleren", aldus Meijer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden