Fietspionierster

Onmogelijk, kan niet, denk je: een fotoboek maken van een vrouw, een wielrenster in het Italië van 1924, waar op een enkel portret na geen beelden van zijn. En toch is dat Ilona Kamps gelukt. De Nederlandse fotografe raakte gefascineerd door het verhaal van de Italiaanse Alfonsina Morini-Strada (1891-1959) die niet alleen meedeed aan de Giro d'Italia, maar zelfs een profcontract wist af te sluiten. Na haar was er haar landgenote Maria Canins die in 1988 de eerste Giro Donne won en die ook successen boekte in de Tour de France féminin, net als onze Leontien van Moorsel en Marianne Vos. Maar geen vrouw herhaalde de stunt van Alfonsina in de echte ronde, tussen de mannen, La Grande Partenza, waarvan gisteren in Apeldoorn de 99ste editie van start ging. Aan kritiek en hoongelach had Alfonsina lak, de fiets gaf haar vrijheid, en een inkomen. Als renster wist ze een groot enthousiasme los te maken bij de pers en onder de volgers. Toch stierf ze in vergetelheid. De plakboeken met haar successen gingen ten onder in een volgelopen kelder.

Kamps, zelf een fanatiek wieleramateur, reconstrueert Alfonsina's leven met foto's die de sfeer ademen van het wielrennen van toen. Het zijn deels vage beelden, waarin we elementen van het koersen herkennen: de stoere koppen van fietsers en toekijkers, de sierlijke vormen van de nog eenvoudige fietsen zonder versnellingen, met hun glimmende, mooi geronde sturen, renners met petjes en wollen truien, de reservebanden gekruist om hun torso, aan de voeten soepele leren schoenen, de kasseienwegen vol plassen en het juichende publiek in de straten van aankomst.

De druk is prachtig in mat zwart-wit. Alfonsina komen we tegen in een aantal vrouwenportretten. Sommige daarvan komen wat gekunsteld over, en dat is eigenlijk het enige minpuntje in dit door crowdfunding tot stand gekomen boek.

Ilona Kamps: Alfonsina. Wielrennen is mijn leven

Bestellen via alfonsinastrada.com. 236 blz. euro 35 excl. porto

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden