Fietsers en wandelaars stuiten op ProRails muur

Spoorovergang Heemstede blijft dicht, ondanks uitspraak rechter

Dat hek moet weg, oordeelde de rechter in maart. Toch is de spoorovergang bij het Laantje van Alverna in Heemstede nog steeds afgesloten, waardoor fietsers en wandelaars een flink stuk om moeten rijden en lopen. Zij vragen deze week de Raad van State om hulp.

De overgang is niet veilig, zegt Jouke Schaafsma van ProRail. De spoorbeheerder ging daarom tegen de uitspraak in beroep. In afwachting daarvan onderneemt de gemeente Heemstede geen actie.

Op zo'n honderd plaatsen in het land bestaan nog onbeveiligde spoorovergangen, waar jaarlijks zeven à acht dodelijke ongelukken gebeuren. ProRail zou ze het liefst allemaal sluiten, maar de spoorbeheerder stuit op tegenstand van organisaties als Wandelnet en de Fietsersbond. Afsluiten draagt bij aan verhokking van Nederland, betogen zij. Juist deze overwegen zorgen dat je te voet of per fiets overal kunt komen.

ProRail sloot de overgang in Heemstede begin maart af, een week voordat de Haarlemse rechtbank zich zou buigen over de bezwaren die Wandelnet en de Fietsersbond tegen de voorgenomen afsluiting hadden ingediend. "Voor mij als leek is dat gewoon een rotstreek", zegt Vladimir Mars van Wandelnet, afdeling Haarlem. Hij was dan ook opgetogen met de uitspraak dat de overgang weer open moet.

Voor ProRail en de gemeente Heemstede was de uitspraak een verrassing. Voor de gemeente geldt het verscholen Laantje van Alverna niet als doorgaande weg en was de overgang alleen bedoeld voor bestemmingsverkeer.

De rechter oordeelde echter dat met tientallen getuigenverklaringen voldoende was aangetoond dat wandelaars en fietsers er al lange tijd gebruik van maakten.

"Wij dachten dat hij weer open zou gaan en zou worden beveiligd", vertelt Mars. "Wij hebben wel ideeën voor een hek dat op een lichtsensor werkt en automatisch dichtvalt. Daarvoor hebben we al met de gemeente en ProRail om de tafel gezeten. Maar er gebeurt niks. Straks staat dat hek er anderhalf jaar en vindt de rechtbank dat iedereen er inmiddels wel aan gewend is. Dan wordt slecht gedrag in feite beloond."

Fietserbond en Wandelnet vragen derhalve de Raad van State om een voorlopige voorziening. De zaak dient donderdag.

Wethouder Pieter van de Stadt (VVD) erkent dat de overgang prettig is voor fietsers en vooral wandelaars. "Maar hij blijft gevaarlijk. Is het een openbare overgang, zoals de rechter heeft geoordeeld, dan moet hij dus worden beveiligd. Drie jaar geleden is er een automobilist verongelukt, en er waren regelmatig bijna-ongelukken. De gemeente vindt het een groot risico."

Toch wacht Heemstede het hoger beroep af in plaats van ProRail te dwingen het hek weg te halen. "Dat doen we ook als iemand een illegaal schuurtje heeft gebouwd en in hoger beroep gaat tegen onze eis dat het weer wordt afgebroken", zegt Van de Stadt.

Bovendien is de gemeente het eigenlijk met ProRail eens. "Ze moeten flinke kosten maken om die overgang te beveiligen, al gauw zeven à acht ton. En de gemeente zal ook moeten investeren in het toegankelijk maken van een openbare overgang. Ik moet nog zien dat de gemeenteraad daartoe bereid is."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden