Fietsenmaker heeft topdag ná Koninginnedag

De een na de ander kwam gisteren met de fiets aan de hand aan bij fietsmonteur Marc Lamb. De reden? Een lekke band. Volgens Lamb, die werkt bij fietsenwinkel MacBike op de Marnixstraat in Amsterdam, is het ieder jaar raak in de week na Koninginnedag. "Door al het glas op straat is het veel drukker dan normaal", verklaart hij. "Toch zijn onze klanten, vrijwel allemaal Amsterdammers, er gelaten onder. Dat komt door het lekkere weer. In de andere drukste week van het jaar, de dagen na de jaarwisseling, zie ik meer chagrijnige gezichten. Een lekke band met kou en regen is veel vervelender."

Lamb heeft met drie collega's de afgelopen twee dagen zo'n vijftig tot zestig banden geplakt. Dat is ongeveer de helft meer dan op normale dagen. Ook worden er tijdens feestdagen in de hoofdstad meer verbogen wielen binnengebracht. "Feestgangers vinden het soms grappig om tegen fietsen aan te trappen. Dan krijg je dus zo'n verbogen wiel."

Extra personeel zet de fietsenmaker niet in tijdens de drukke weken; er wordt gewoon wat harder gewerkt. In de week na de jaarwisseling plakten Lamb en zijn collega's dagelijks zo'n zeventig banden. "Er ligt dan veel meer glas op straat omdat mensen op 31 december om twaalf uur naar buiten gaan om te proosten met champagne. Als de flessen leeg zijn, worden ze op de grond gegooid. Ook gebruiken mensen ze om vuurwerk uit af te steken."

Op Koninginnedag heeft het afval een andere samenstelling. "Je ziet dan veel meer plastic bekertjes en blikjes. Daar krijg je niet zo snel een lekke band van. Bovendien ruimt de gemeente dit jaar goed op. De schoonmakers zijn al heel snel begonnen."

Steeds minder mensen plakken zelf hun band, denkt de fietsenmaker. "Ik heb geen extra bandenplaksetjes verkocht. Veel mensen weten niet meer wat ze met een lekke band aanmoeten. Dat hoort een beetje bij de tijdgeest. Vroeger leerde je van je vader hoe je een band plakt, maar die kennis wordt steeds minder overgebracht."

De kapotte fietsen zorgen in de week na Koninginnedag voor zo'n 10 tot 20 procent meer omzet. Lamb verwacht dat de grootste drukte na drie dagen weer over is. Dan moeten de fietsenmakers voor een extra zakcentje weer wachten tot de volgende hossende mensenmassa in Amsterdam komt feestvieren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden