Fietsen, winterjassen en goede bedoelingen

Reportage | Rode Kruis coördineert liefdadigheid voor azc's

Met een brede glimlach kijkt vrijwilligster Gerda Raaijmakers naar de zes kleurige kinderfietsen in het bestelbusje. "Oh, nog helemaal nieuw. Helemaal fijn!", roept ze. Elserieke van Gils komt ze afleveren bij het Rode Kruis in Tilburg, voor de vluchtelingen. Ze komen uit de fietsenwinkel van haar man. "Als je het goed hebt, moet je delen", vindt Van Gils.

De massale liefdadigheid in goede banen leiden: dat is het doel van de Welkom Winkels van het Rode Kruis. Iedereen kan er spullen afleveren: kleding die nog mooi is, fietsen, afwasbaar speelgoed, onaangebroken shampoo, tandpasta en maandverband. Want dat is wat de Nederlandse asielzoekerscentra kunnen gebruiken.

De winkel in Tilburg ging gisteren open. Maandag had Goes de primeur. Deze week volgen nog drie plaatsen, is de bedoeling.

Tegelijkertijd roept het Rode Kruis op om vooral geld te geven. "Ja, dat is een dubbele boodschap", erkent woordvoerder Iris van Deinse. "Hartverwarmend dat mensen meeleven. Maar giften op giro 6868 kunnen we in binnen- en buitenland gerichter inzetten waar het nodig is."

Dat de Welkom Winkels er toch komen, is omdat mensen nu eenmaal dolgraag spullen geven. En omdat het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers die giften aan de poorten van de asielzoekerscentra niet aankan. "We werden overspoeld met goede bedoelingen", zegt woordvoerder Jan Willem Anholts. "We hebben het Rode Kruis gevraagd om de regie te nemen, om onze locaties te ontlasten. Die moeten zich kunnen richten op de opvang."

Zoveel mogelijk asielzoekerscentra krijgen daarom een Welkom Winkel in de omgeving. Die in Tilburg is bedoeld voor het azc in Gilze en Rijen. Het Rode Kruis maakt via internet duidelijk waar behoefte aan is. Niet aan pluchen knuffels: die worden te snel vies. Wel aan warme winterjassen, en dan vooral voor mannen. Vrijwilligers sorteren de spullen. Daarna gaan ze naar het azc.

De winkel in Tilburg is niet meer dan een zaaltje van het Tilburgse Rode Kruisgebouw. Op de tafels liggen dominospellen, een doos lego, een stapel warme Mart Smeets-truien en paar damespumps. 'Sorteercentrum', staat geschreven op een bordje. Elserieke van Gils geeft behalve de fietsen ook een stapel kinderjasjes af. "Morgen kom ik terug met tien winterjassen", roept ze. De beelden van de vluchtelingenstroom hebben haar aangegrepen. "Heel vervelend om te zien."

Dat vindt ook Babette Snoeren, die helpt bij het afleveren van de fietsen. "Zeker als je kindjes ziet. Ik heb zelf een dochtertje van vijf", zegt Snoeren. Geld doneren, dat ziet ze niet zitten. "Ik vind het eng dat je niet weet waar het naartoe gaat."

Er stopt een auto. Vrijwilligster Raaijmakers neemt enthousiast een vuilniszak met kleding en speelgoed aan. Eric Schröder en Jolanda Schijf komen uit Meeuwen, 40 kilometer boven Tilburg. "We wilden iets doen. Als iedereen passief blijft, schieten we niets op", vindt Schijf.

Ook al is het niet de lijn van het Rode Kruis, Raaijmakers aanvaardt alle giften met evenveel dankbaarheid. Ook als het spullen zijn waar de azc's niet op zitten te wachten. "Ik heb het lef niet om te weigeren", bekent ze. "Mensen hebben de moeite genomen, dat vind ik al heel wat."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden