Fietsen met een zonnepaneel op je rug heeft vooral een voorbeeldfunctie

Wie heeft ooit gezegd dat zonnepanelen zijn voorbehouden aan daken? De Duitse veranderaars van Changers hebben zich daar niets van aangetrokken. Overal waar zon is, heb je immers iets aan een zonnepaneel.

De Solar Bag bestaat uit een tas, een flinterdun zonnepaneel, een accu en wat kabeltjes. Het paneel klik je op de tas zodra je de deur uitgaat, of je plakt het tegen het raam als je thuis bent. In vier tot zes uur laadt de accu op tot zestien wattuur. Met de bijgeleverde kabels kun je daar een smartphone of tablet mee opladen.

Je kunt ook punten verdienen met de opgewekte energie. Changers wil mensen aanmoedigen om via sociale media wedstrijdjes te houden wie de meeste energie bespaart. Als je de fiets of het openbaar vervoer neemt, berekent de app hoeveel CO2-uitstoot je bespaart ten opzichte van de auto. Dat wordt omgezet in zogenaamde ReCoins, deeltjes hernieuwbare energie. In Duitsland fungeren ReCoins als spaarpunten bij aangesloten bedrijven. De Solar Bag levert eveneens ReCoins op, als hij in de zon staat tenminste.

De ReCoins zijn een mooie bijkomstigheid, maar het gaat er bij de zonnecellentas natuurlijk om dat je onderweg je apparaten kunt opladen. Met een smartphone moet dat nog wel lukken, maar een tablet wordt al moeilijk, denkt Rene Janssen, hoogleraar Fysische Organische Chemie aan de Technische Universiteit Eindhoven. "Een opgeladen smartphone heeft een batterij met ongeveer zes wattuur energie. Als je een volle oplader hebt, kun je er ruim twee keer een smartphone mee opladen. Een tablet kun je er voor de helft mee opladen, die heeft een batterij met ongeveer 30 wattuur energie."

Janssen vindt het een redelijke inschatting dat de accu in de tas in vier tot zes uur volledig oplaadt. Wim Sinke, hoogleraar Fotovoltaïsche Energieconversie aan de Universiteit van Amsterdam, benadrukt dat dan wel volle zon nodig is. "Als het geen heldere dag is of als je niet in de zon kunt zitten, zal het langer duren voordat de accu volledig is opgeladen."

Wieteke de Boer, verbonden aan de Columbia University in New York en cum laude gepromoveerd op de efficiëntie van zonnecellen op nanoschaal, vindt het zonnepaneel op de tas juist niet zo functioneel. "Het opladen van een zonnecel gebeurt het efficiëntst als hij naar de zon is gericht; als de stralen loodrecht op het oppervlak vallen. Dat is bij een tas lang niet altijd het geval. Vier tot zes uur lijkt mij vrij positief."

Wat betreft levensduur en effectiviteit legt het draagbare paneel het waarschijnlijk af tegen 'gewone' zonnepanelen. De Boer: "Zonnepanelen op een dak gaan ongeveer twintig jaar mee. Dat houdt deze tas nooit vol, hij is heel vatbaar voor schade. Ik kan me ook voorstellen dat het buigzame materiaal dat ze gebruiken minder stevig is dan dat van siliciumgebaseerde zonnepanelen op een dak." Sinke voegt toe: "Op de tas zit een ander soort zonnecellen dan op de meeste daken. Het kost minder energie om ze te maken, maar ze hebben ook een lager rendement."

Dan is er nog de vraag of de tas zijn eigen productie-energie kan terugverdienen. Janssen denkt van wel, al moet hij dan wel veel in de zon staan. "In het algemeen verdienen zonnecellen de energie die het heeft gekost om ze te maken vrij snel terug. In Zuid-Europa duurt dat één tot twee jaar, in Nederland misschien iets langer."

Kosteneffectief is het ding in ieder geval niet, zegt hij. "Voor 200 euro kun je ongeveer duizend kilowattuur uit het elektriciteitsnet halen. Daar kun je een smartphone bijna 170.000 keer mee opladen; dat is meer dan 400 jaar lang elke dag. Als je de tas alleen koopt om er stroom uit te halen, is hij nogal duur."

Sinke is het daarmee eens, maar vindt het ook afhankelijk van het gebruik. "Je moet zo'n lader vooral gebruiken omdat hij handig is, niet omdat hij een CO2-arm alternatief voor het stopcontact is. Dit soort toepassingen is vooral belangrijk om mensen kennis te laten maken met zonne-energie. Het directe effect van deze lader is misschien bescheiden, maar het bewustwordingseffect is erg belangrijk. Bij duurzaamheid in brede zin draait niet alles om CO2."

De Solar Bag kost 199 euro en is te koop op www.changers.com.

kritische blik op producten en diensten

2

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden