Fietsen met dochter Deen

Isa, de televisiedochter van de Vlielandse 'Dokter Deen', wil het liefst weg van het eiland. Markoesa Hamer, de actrice die Isa speelt, is juist dol op Vlieland. We fietsen een dagje met haar mee.

Het is passen en meten om met actrice Markoesa Hamer een fietstocht te maken. Ze is op Vlieland voor de opnames van de successerie 'Dokter Deen' en dat betekent een strak schema. Pas nadat ze 's ochtends in café 't Praethuys een scène heeft opgenomen met Oren Schrijver (Freek in de serie), stappen we op de fiets.

We beginnen bij de Waddendijk achter de Dorpsstraat. "Hier hebben we diverse scènes gespeeld en daar is het huisje van Fedde, mijn vriendje, bij wie ik later intrek. De allereerste scène die ik voor 'Dokter Deen' heb gedraaid, was op deze dijk met mijn tv-zusje Wendy. We hadden daarin een openhartig gesprek over verliefdheid en zo. Heel spannend."

Iets verderop ligt rechts de vuurtoren. "Zullen we daar even heen gaan?", stelt ze voor. "Je kunt er niet fietsen, er gaat een trap naar toe." Dus klimmen we achter haar aan de trap op, terwijl ze vertelt dat ook hier binnenkort wordt gedraaid. "Kijk, daar in die diepte, waar al die bomen staan. Een perfecte locatie voor ... Oh, help, dat mag ik niet vertellen. Dat zie je straks wel op de televisie."

We draaien ons om voor een schitterend uitzicht over de rode daken van Oost-Vlieland en de Waddenzee daarachter.

Over een geasfalteerd pad vervolgen we onze weg richting het westen. Markoesa kent de fietspaden op haar duimpje. "We hebben op Vlieland altijd een fiets tot onze beschikking. Heel handig om tussen de verschillende locaties te fietsen. Iedereen fietst hier: de acteurs, de regisseur, de assistent, en ook de wat oudere acteurs, van wie je verwacht dat ze de auto in willen. Dat vind ik grappig, want dat zie je bijna nergens. Er is ook een busje, maar dat gebruiken we alleen als het regent, en voor de bagage."

Links van ons dobberen watervogels op het water. We fietsen door het Bomenland, een naaldbos dat begin twintigste eeuw is aangelegd. Het wordt geleidelijk vervangen door loofbos, omdat de naaldbomen te veel (drink)water aan de grond onttrekken. Water dat het eiland hard nodig heeft.

Voorbij het bosje ligt het Posthuys, in voorbije tijden een belangrijke schakel in de post tussen Amsterdam en de koopvaardijschepen, nu een café-restaurant. Markoesa: "Typisch een uitspanning waar je naartoe gaat als je even niks te doen hebt. Dan pak je je fiets en ga je lekker bij het Posthuys zitten."

Dat haar televisiepersonage van dit mooie eiland af wil, begrijpt Markoesa. "Als je actrice wilt zijn, kan ik me dat zeker voorstellen. Isa was zeven toen ze vanuit Groningen hierheen verhuisde en ze heeft altijd teruggewild naar de stad, naar het theater en de film. Maar sinds ze is geslaagd voor de toneelschool, komt ze meer naar huis. Dat vind ik een leuke ontwikkeling in het tweede seizoen, dat ze Vlieland meer gaat waarderen."

Voorbij het Posthuys lopen in het weiland naast de weg jonge gansjes tussen lilaroze orchideetjes en rietorchissen. We komen aan bij de Vliehors, een onmetelijke zandvlakte met zeehonden en wadvogels, waar we moeten omkeren. Dit militaire terrein is beperkt toegankelijk, maar volgens Markoesa absoluut een aanrader.

Aan de noordkant fietsen we over een smal schelpenpad te midden van een fraai glooiend duinlandschap. "Als je hier op een duintop staat, dan zie je de zee over de duinen heen. Met de zon erbij is het net Italië. Het is hier altijd onwijs leeg en je denkt: het houdt niet op. Je komt niemand tegen en je vraagt je af waar al die mensen van de veerboot zijn gebleven. Er staat hier ook vaak een harde wind, zodat echt alle stress uit je hoofd kan waaien."

De rust van Vlieland straalt ook af op crew en cast. "Het maken van televisie moet tegenwoordig allemaal sneller. Wat ze in Engeland in twee dagen doen, moeten wij in één dag draaien. Maar op de een of andere manier heeft iedereen hier meer rust. Het moet wel snel, maar het maakt de mensen minder uit. We staan hier op dit eiland, we hoeven niet naar huis en je kunt toch nergens heen. En als we uitlopen, vooruit, dan moet dat maar, daar wordt niet zo heel moeilijk over gedaan en dat komt echt door de sfeer hier. Iedereen is hartstikke vriendelijk."

Markoesa trad in de eerste drie maanden van dit jaar in Londen op, in de experimentele theaterproductie 'In The Beginning Was The End'. Van het hectische Londen, waar ze ook naar haar werk fietste, naar het kalme Vlieland; de tegenstelling kan niet groter zijn. Ook wat betreft de randvoorwaarden. "In Londen deelde ik een piepkleine kleedkamer met veertien vrouwen, hier word ik in de watten gelegd. Ik vind het allebei leuk en ben gezegend met de combinatie."

Via de duinen hebben we de oostkant van Vlieland bereikt, waar veel - ook aangelegd - bos te vinden is. Kijk, zegt Markoesa als we het bos verlaten, "hier zie je ineens duinen en heide. Op Vlieland ga je in korte tijd door heel veel verschillende landschappen. Op één eilandje doorkruis je als het ware heel Nederland."

Tips van dochter Deen

Markoesa Hamer: "We hebben bijna overal op Vlieland wel gefilmd. Ook regelmatig bij de jachthaven. Als toerist kom je daar niet zo gauw, want je hebt daar eigenlijk niets te zoeken. Maar het ziet er superschattig uit met al die bootjes en er is een leuk café met een terras dat uitkijkt over de haven en de Waddenzee."

Het tweede seizoen van de televisieserie Dokter Deen is vanaf maandag 2 december te zien op NED1 (Omroep MAX).

Aanvang: 22:10 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden