Fietsen met de hoofdredacteur

Trouw gaat fietsend het voorjaar in. Deze week bijt hoofdredacteur Cees van der Laan het spits af, met een stevige tocht door het Westland.

Wie aan het Westland denkt, Niet echt een recreatiegebied, zo lijkt het, op die foto's. Ga fietsen in dit gebied en je moet laveren tussen de witgekalkte kassen, langs stookketels, nieuwbouwwijken, lelijke flats en bedrijventerreinen. De rust wordt verstoord door de vele vrachtwagens, om al die groenten en bloemen af te voeren. Tussen de kassen door zie je in de verte de raffinaderijen, opslagtanks en hijskranen van de Rotterdamse haven.

Maar het Westland biedt meer dan alleen kassen. Inmiddels ben ik erachter dat je er ook fantastisch kunt wandelen, fietsen en op het strand liggen. Er zijn nog steeds uitgestrekte weilanden en duingebieden te vinden, bossen, pittoreske dorpjes, mooie vaarten en riviertjes. Her en der zijn recreatiegebieden aangelegd, veel fiets- en wandelpaden, waarbij je de kassen en andere industriële lelijkheid nauwelijks waarneemt of in ieder geval goed kunt negeren.

Mijn fietsroute voert door een oude streek met historische stadjes, dorpjes, boerenland, langs dijken en door duingebieden, in feite om het kassengebied heen. De contrasten zijn groot, maar ook inspirerend en zeer afwisselend.

Een goed begin van de route is het sportcentrum De Uithof, aan de zuidkant van Den Haag, met een grote parkeerplaats. Vandaar uit fietsen we oostwaarts richting het eerste tuindersdorp Kwintsheul, dat bijna vastgeplakt zit aan Wateringen. In Kwintsheul staat één van de oudste kwekerijen van het Westland, uit 1729. Tegenwoordig is het een rijksmonument. Hier worden nog steeds druiven gekweekt. Honderden jaren lang vormden druiven in het Westland de voornaamste teelt, dankzij het relatief milde klimaat en de goede grond. Door de opkomst van de druivenproductie in Zuid-Europese landen is de druiventeelt nu bijna volledig verdwenen.

Langs diverse vaarten en door de polder gaat het richting 't Woud, een prachtig, piepklein kerkdorpje, dat al in 1277 in een officieel schrijven wordt genoemd. 't Woud is een beschermd dorpsgezicht en bestaat uit een kleine kerk, een paar boerderijen en huizen, een pastorie en een herberg. Een makkelijker manier van bezichtigen bestaat eigenlijk niet, je hoeft niet eens van je fiets te stappen.

Een paar kilometer verderop ligt Schipluiden, in tweeën gedeeld door de Vlaardinger Vaart. Een populair trefpunt voor fietsers die willen uitrusten. Even buiten de bebouwing werden in de Harnaschpolder restanten van de oudste permanente nederzetting in Nederland opgegraven, waarschijnlijk uit de jonge Steentijd (3600-3300-voor Chr). Het tegenwoordige Westland is al heel lang bewoond geweest, zo blijkt.

Mijn hart begint sneller te kloppen als de twee oude windmolens van Maasland in zicht komen. Dan hebben we vanaf Schipluiden 5 kilometer stevig doortrappen tegen de wind in achter de rug. Maasland is ook een mooi bewaard gebleven dorp met, jawel, een beschermd dorpsgezicht. Even stoppen we hier en slenteren langs de gracht, waaraan de meeste van de 59 rijksmonumenten staan.

Maassluis, even verderop, ligt verborgen achter de dijk, vlakbij de Nieuwe Waterweg. Net als Maasland stamt Maassluis uit de Middeleeuwen. Het stadje vormde met zijn sluis eeuwenlang een verbinding tussen Rotterdam en de Noordzee.

Maassluis had er nog pittoresker kunnen uitzien, ware het niet dat de Tweede Wereldoorlog zijn sporen naliet. De trots ligt in de haven: de oude sleepboot Furie vormt een onderdeel van het nationaal Sleepvaartmuseum. De bekende zeevaartbedrijven Smit en Van der Tak -inmiddels gefuseerd tot SmitTak - komen hier vandaan. Vlak onder de dijk, midden in de stad ligt een mooi pleintje, omgeven door horeca.

Over de dijk heen, langs de Nieuwe Waterweg, gaat het in een rechte streep verder richting Hoek van Holland. Aan de overkant is de Rotterdamse haven in volle omvang te zien. Het blijft een mooi gezicht, de grote schepen die richting zee varen, of er net vandaan komen. De strijd tegen het water wordt zichtbaar bij de Maeslandkering, die in de jaren negentig werd aangelegd. De twee, honderden meters lange armen van de kering kunnen bij een storm met een windkracht van 10 of meer de Nieuwe Waterweg automatisch afsluiten.

Langs de steiger van de Stena-veerdienst - de dagelijkse verbinding met Groot-Brittannië - gaat het naar Hoek van Holland, de badplaats voor de Rotterdammer aan de noordkant van de stad.

Op drukke dagen stinkt het lelijke Hoek van Holland naar friet, bier en gebakken vis. Het ademt zo een plat Engelse sfeer - en dat heeft ook wel weer zijn charme. Maar in Hoek zijn ook diverse musea over de Tweede Wereldoorlog te vinden. In één van de bunkers vergaderde de Nederlandse regering in de meidagen van 1940 voor het laatst, voordat de leden op de boot naar Engeland stapten.

Vanaf hier voert de route ons met de wind mee door de duinen naar Kijkduin, 16 kilometer lang. We fietsen langs de Zandmotor in zee, een project van Rijkswaterstaat. Voor de kust is een schiereiland in zee aangelegd dat op natuurlijke wijze voor landaanwinning zorgt.

Kijkduin is verre te verkiezen boven het door projectontwikkelaars vernaggelde Scheveningen. Maar of dat zo blijft is de vraag. Er zijn plannen om de boulevard te moderniseren.

Lezersactie

Lezers van Trouw kunnen voor maar 199 euro een stevige tourfiets aanschaffen van het Nederlandse merk Hollandia. De fietsen worden gemaakt in Europa. De komende weken bieden we ook een e-bike aan, eveneens scherp geprijsd en met vijf jaar garantie.

Meer informatie vindt u in de advertentie elders in de krant. Of ga meteen naar www.trouw.nl/webshop

Het Westland
Deze fietstocht is circa 60 kilometer lang. Je kunt de route in 2,5 uur fietsen in een hoog tempo, maar ook in een dag met bezoeken aan musea of zelfs in twee dagen, met een prettig hotel in Maassluis, Hoek van Holland of Kijkduin (Den Haag). Hou rekening met de wind, die doorgaans uit het zuid-westen komt. Dus met de klok mee fietsen. Overal is horeca te vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden