Fietsen langs drijvende markten

Een bezoek aan een drijvende markt is een populaire excursie vanuit Bangkok. Met de bus naar Damnoen Saduak, een boottochtje over de markt en weer de bus in. Maar om echt de sfeer te proeven in de uitgestrekte groente- en fruittuinen rondom de markten is de fiets het meest geschikte vervoermiddel.

Bij het eerste gekraai van de hanen komt ook het menselijke leven op gang op de ochtendmarkten. In Damnoen Saduak is dat op het water. Nog voor de bussen met toeristen uit het nabijgelegen Bangkok arriveren wemelt het van de bootjes in het labyrint van kanalen, die verse producten voor de restaurants aanvoeren. Een restaurant is hier een peddelbootje met een grote ketel butagas of een houtskoolvuurtje aan boord. Vrouwen zijn in hun vaartuigjes druk bezig met het hakken, snijden en het roeren in hun dampende pannen.

Varend tonen zij hun etenswaren aan de Thaise bezoekers op de smalle plankieren en de betonplaten langs het water. Een certificaat geeft aan dat hun etenswaren vertrouwd zijn. Op diverse plaatsen staan kleine krukjes op de steiger, maar meestal geniet men van de maaltijd zittend op een strookje zeil of plastic.

Ons ontbijt bestaat uit gebakken banaan en noedelsoep die in een grote ketel vers voor ons wordt bereid. Het verbaast ons hoeveel ingrediënten er in onze soepkom gaan. De noedels eet je met stokjes. Onze buren lachen om ons gestuntel. Het eten smaakt er niet minder om en we hebben meteen aanspraak.

Tegen de tijd dat de bussen uit Bangkok aankomen is het voor ons tijd om op de fiets te stappen om de omgeving te verkennen. Regelmatig moeten we over steile bruggetjes die uitzicht bieden op de activiteiten op het water. De gewassen worden geteeld op smalle strookjes land. Vanuit bootjes worden de akkers bewerkt en wordt er geoogst. De smalle weg is zo verkeersarm, dat een varaan zich op het asfalt koestert in de zon. Onze rollende wielen zorgen voor een schrikreactie: met een plons duikt het reptiel in het water. Het warme asfalt in de zon is ook ideaal om rijst te drogen, maar er is ruimte genoeg om er langs te fietsen.

Het lijkt of de Thai altijd aan het eten zijn. Een groepje landarbeiders heeft net de lunch uitgespreid op een doek in de berm van de weg. Kom mee eten, gebaren ze naar ons. Dat is het leuke van reizen op de fiets. Je hebt onmiddellijk contact. Een man aan de overkant van een smal watertje roept ons. We schrikken bijna als een oudere dame met een bootje vol bosuitjes ineens vanuit het niets tussen ons doorvaart. Een dag vol verrassingen.

Fietsen in de tropen maakt dorstig, maar overal is wel een winkeltje met een koelkast vol ijskoude drankjes.

We hadden de tip gekregen om naar Jaroenrat Resort te fietsen. Een goed advies. Het huisjespark is geheel opgetrokken in teakhout in traditionele Thaise stijl. De vloer van onze bungalow glanst als een spiegel. En wat is er lekkerder dan na een warme fietsdag in een groot zwembad duiken? De tropenavond in de natuur wordt begeleid door een kakofonie aan geluiden uit het bos.

Nok, die de receptie bemant, legt ons uit wanneer de drijvende markt van Tha Ka plaatsvindt. Dit is afhankelijk van de stand van de maan. We hebben geluk, want we zijn precies op het juiste moment. Dit is de meest authentieke drijvende markt van Thailand. Door de onregelmatigheid is Tha Ka moeilijk in te programmeren in een excursieaanbod.

De fietstocht naar Tha Ka onderbreken we voor een boottochtje tussen de boomgaarden. Daarna rijden we verder, steeds meer tussen kokospalmen. Grote bergen kokosnoten worden langs de kant van de weg ontdaan van hun schil en bast. Uit de schoorsteen van een bedrijfje komt rook. We worden uitgenodigd om binnen te komen. In grote kookpotten wordt de kokos verwerkt tot een soort karamel die in blikken wordt gegoten. Eenmaal afgekoeld en gestold worden de blikken in een bootje geladen.

Het aantal volgeladen bootjes op de kanalen neemt weer toe. We komen in de buurt van de volgende drijvende markt: Amphawa. Dit stadje ligt aan de brede Mea Klong rivier, niet te verwarren met de Mekong. Na ongeveer tien kilometer priemen de torens van een neogotische kathedraal de lucht in. Deze kerk staat hier al sinds 1896. Het is een opmerkelijk gezicht om Thaise kinderen een kruisje te zien slaan bij het betreden van deze kerk met een monumentaal interieur.

Na de brug over de rivier fietsen we onmiddellijk weer in Boeddhistische sfeer bij de tempel van Bang Kung. Het complex met beelden van stoere mannen dateert uit de glorietijd van het koninkrijk Ayutthaya. De bezoekers komen van heinde en verre voor een bidruimte tussen de wortels van een reusachtige banyan boom.

De kokospalmen maken plaats voor wetlands. We snuiven een zilte zeebries op. In een haven is men druk in de weer met het lossen van de vangst van de bonte vissersboten. Het karstgebergte dient zich aan. Op een van de toppen schittert een soort sprookjeskasteel in het zonlicht. We hoeven niet naar boven te fietsen, want er gaat een kabeltreintje. Het blijkt een heilige heuvel: koning Rama IV liet hier in 1860 een van zijn paleizen bouwen. Een groep paleisheuvelapen trekt onze aandacht, ze denken eten te scoren.

Fietsen langs het strand is heerlijk. In een strandtentje laten we ons verwennen met vis en zeevruchten. Onze laatste fietskilometers op de boulevard van Cha Am monden uit in een waar fietsfeest. We rijden tussen lachende Thai die opvallend vaak op een tandem rijden, soms met z'n vieren tegelijk.

'Langs de drijvende markten' is een route van Asian Way Of Life. Deze reisorganisatie zorgt dat fietsen mee kunnen op de vluchten en regelt een transfer van de luchthaven naar een hotel.

Zie www.awol.nl

Thailand
Deze route is vlak. Thailand is een veilig en gemakkelijk land voor een fietsvakantie met goede wegen en voorzieningen op fietsafstand.

De medische verzorging staat op een hoog peil en het eten is betrouwbaar. Gekoeld flessenwater is overal te koop.

De beste tijd om te fietsen is van november tot en met februari. Van maart tot en met mei kan het echt te heet zijn.

Ga op tijd langs bij de GGD of een tropenarts voor advies over vaccinaties en andere preventies tegen tropische ziektes: www.lcr.nl

Voor meer informatie: www.thaisverkeersbureau.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden