Fietsen in de Middeleeuwen valt niet mee ('Wat zijn plei-ster-plaat-sen?'). Maar is wel leuk. Vet zelfs. Een speurtocht met Seger (8).

Een speurtocht over de Middeleeuwen per fiets is vet, vindt Seger. Maar hij zou nooit in die tijd willen leven.

Hakkelend leest hij de soms moeilijke woorden op de website: ,,Wat zijn plei-ster-plaat-sen?'' De keuze is moeilijk voor de achtjarige Seger Tak. Hij neemt de informatie over twee fietsroutes voor kinderen van 8-12 jaar in zich op: 'In de Sporen van Berend' rond Vorden en 'Het Geheim van de Dikke Boom' bij Laren (Gld.), allebei met opdrachten onderweg. Na lang wikken en wegen wordt het 'Berend': een jongen die in de 15de eeuw afwisselend op de kastelen Vorden en Hackfort woonde en begraven ligt in de Vordense kerk.

Voor 9,75 euro kopen we bij de VVV van Vorden een rood rugzakje met daarin een routeboekje en voorwerpen die onderweg nodig zijn (de losse voorwerpen kosten voor elk extra kind 2,50 euro). Een forse uitgave, temeer daar de meeste kinderen tegenwoordig al een rugzakje hebben en Seger na twee kilometer klaagt dat het rugzakje niet lekker zit. Dat verdwijnt dus in de fietstas.

Maar dat is dan ook zijn enige klacht. Hij vindt het heerlijk om de routebordjes te spotten, zeker als er een opdracht bij zit, en hij geniet van de afwisselende wegen. Nu eens asfalt ('Daar kun je hard racen'), dan weer een grindpad ('Lekker om te slippen'), een vochtig zandpad waar zijn banden zulke mooie kleuren van krijgen of een diepe plas om doorheen te crossen.

Ook de begeleider heeft niets te klagen over de rustige weggetjes door het fraaie Achterhoekse landschap. De twintig kilometer zijn een mooie afstand, al doen we er langer over dan de aangekondigde 1,5 tot 2 uur. Er moeten immers ook nog tien opdrachten worden uitgevoerd.

Het fraaie kasteel Vorden is de achtergrond van de eerste opdracht. In het routeboekje staat een doorsnee van het kasteel getekend, zodat de activiteiten in de diverse ruimtes goed zichtbaar zijn. Aan de deelnemers de vraag om alle dingen op te noemen die men in de Middeleeuwen had, en wij nu niet. Daarna wordt de vraag omgekeerd. Als kind van deze tijd noemt Seger meteen televisie en computer. Gevolgd door paraplu en verwarming. Achteraf vindt hij dit de leukste van alle opdrachten.

De opdrachten vertellen de deelnemers telkens iets over het leven van de achtjarige Berend in de Middeleeuwen. Hoe er gegeten wordt, wat hij in zijn vrije tijd doet, of hij naar school gaat en waarom Berend een familiewapen had. In het rugzakje zitten kleurpotloden en een clickbutton, waarmee de kinderen hun eigen familiewapen kunnen maken. ,,Vet leuk'', vindt Seger.

Ook het snorrebotje scoort hoog op zijn ranglijst: een namaakbotje en een touwtje waarmee middeleeuwse kinderen een zoemend geluid maakten. Maar zijn eigen speelgoed vindt hij toch leuker, zegt hij eerlijk.

Helaas zijn drie opdrachten heel duidelijk bedoeld voor grotere groepen. Het riddertoernooi met opgerolde kranten en blinddoeken bijvoorbeeld. Leuk, maar niet met één of twee kinderen. Ook de verkleedpartij bij een -oh toeval!- pannenkoekenhuis is voor één enkele deelnemer niet aantrekkelijk.

Gelukkig staat er buiten een kartonnen Berend zonder gezicht. Daar kunnen kinderen hun hoofd doorheen steken, zodat ze even Berend zijn. Of Mechteld, want ook Berends zusje is in karton aanwezig. Camera's mee dus op deze fietstocht.

De verdeling van de opdrachten over de route is wat raar. De meesten zijn niet gebonden aan een locatie -tenzij je de aanwezigheid van een camping met café of een pannenkoekenhuis meetelt. Twee opdrachten bij kasteel Hackfort is dus nergens voor nodig, temeer daar de volgende opdracht enkele kilometers op zich laat wachten. Voor achtjarigen duurt dat te lang.

Ronduit saai vindt Seger de tiende opdracht, waarin hem gevraagd wordt welke dingen uit de Middeleeuwen hij leuker vindt dan in zijn eigen tijd. Helemaal niks, is het antwoord, en hij zou ook nooit in de Middeleeuwen willen leven. Maar lezen over die tijd en opdrachten uitvoeren? Dat vindt hij wel 'heel erg leuk'. Al denkt hij niet dat de Berend-route voor al zijn leeftijdsgenoten geschikt is. ,,Je moet wel van fietsen houden'', luidt zijn ultieme oordeel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden