Fietsen / Hekken, camera’s en heel veel groen

Vier uur lang omringd worden door groen. In Den Haag kan dat.

De fietstocht die ons zal leiden langs de meest fantastische natuurgebieden van de stad begint op het Centraal Station in Den Haag. Althans, dat belooft de Fietsersbond Haagse regio aan diegene die de Parkenroute aflegt.

Den Haag had al sinds 1994 zo’n Parkenroute, maar die is sterk verouderd. De fietsersbond besloot dit jaar een nieuwe Parkenroute uit te stippelen. De route bestaat uit uit drie delen. Den Haag heeft namelijk opvallend veel parken, buitenplaatsen en recreatiegebieden. De mooiste natuurgebieden liggen in het noordoosten, bij de duurste wijken van de stad: Benoordenhout, Belgisch Park, Archipelbuurt en Duttendel.

De keuze is snel gemaakt. We keren het troosteloze stationsgebouw de rug toe, steken de Bezuidenhoutseweg over, richting De Koekamp. Daar vloog in 2005, voor het eerst sinds 85 jaar, een jonge ooievaar uit. Aangezien de ooievaar in het gemeentewapen van Den Haag staat, gingen de vlaggen op het stadhuis uit. De ooievaar is verdwenen, in De Koekamp zijn alleen nog herten.

We passeren het Malieveld, ooit een bos, maar tijdens de Tachtigjarige Oorlog door de Spanjaarden gekapt. Het hout gebruikten ze voor het beleg van Leiden. Met het Malieveld is het niet meer goed gekomen.

Aan de overkant van de Utrechtsebaan begint het Haagse Bos. Hier woont de gaai, de tjiftjaf en, niet te vergeten, de koningin. Aan de andere kant van het bos ligt haar Huis ten Bosch, in de zeventiende eeuw aangelegd als zomerverblijf voor Frederik Hendrik en zijn vrouw. Fietsend tussen de landgoederen is de stad ver weg.

De tocht voert verder naar het fraaie landgoed Clingendael. De routebeschrijving stuurt ons er omheen, maar stap vooral af voor een kijkje in de gelijknamige buitenplaats of in de Japanse tuin. Voor dat laatste moet je wel in de maand mei komen, want de tuin is helaas de rest van het jaar ’vanwege zijn kwetsbaarheid’ gesloten.

We laten het kleine park Oosterheem rechts liggen en fietsen richting Scheveningen, want de voorraad parken en bossen lijkt onuitputtelijk. Met moeite geven we bij twee uitspanningen extra gas. De dorst is er, maar we weten dat het mooiste nog moet komen.

Op weg naar de Nieuwe Scheveningse Bosjes ligt de gevangenis. We denken even aan Radovan Karadzic in zijn cel. Daar is het niet de ochtend voor; we trappen verder, snel naar het Westbroekpark.

Op weg worden de banden goed getest. Leuk, zo’n nieuwe Parkenroute, maar ze hadden ook de fietspaden even mogen repareren. We komen, na enkele slalombewegingen, schadevrij in het Westbroekpark aan. Dit park, vernoemd naar een voormalige directeur van de plantsoenendienst, is het mooiste van Den Haag. Hagenaars praten er niet over, het is een geheim dat ze liever bewaren. Maar vooruit: fiets niet over de Duinweg, zoals de route voorschrijft, maar sla af naar de Haringkade. Halverwege ligt in het water een handbediende pont waarmee u naar de overkant kunt. Daar lonkt een theeschenkerij, waar we op het grasterras plaatsnemen. Er zijn ook roeibootjes te huur om naar het centrum te peddelen.

Vergeet niet, voordat de tocht verder gaat, achter de uitspanning te kijken. Er ligt een bijzonder mooi Rosarium, waar ’s zomers 20.000 rozenstruiken bloeien. We snuiven de geur op en vertrekken, met moeite.

De Parkenroute laat het groen even voor wat het is en leidt ons door het Statenkwartier. We passeren het huis van de burgemeester, op weg naar natuurgebied Zorgvliet, daar waar het Catshuis, de ambtswoning van de minister-president staat. Ook hier: hoge hekken, camera’s en een politiepost. Een beeld dat onlosmakelijk bij Den Haag hoort. Zorgvliet is voor het ene deel verboden terrein en voor het andere alleen toegankelijk voor kaarthouders.

De Scheveningse Bosjes doemen op. Bij het ministerie van verkeer en waterstaat begint, om de hoek, het Hubertuspark. Niet geschikt om in te fietsen, dus we moeten er omheen, richting het aangrenzende, lagerliggende sportcomplex Klein Zwitserland.

Een kilometer verderop liggen de buitenplaatsen Arendsdorp (links van de route) en Oostduin (rechts). Dit is de laatste rustplaats voordat de lawaaiige stad weer opdoemt. De hoogbouw van de ministeries komt in zicht. Met daarvoor dat lelijke Centraal Station.

De grootste verzameling wandel- en fietstochten vindt u op www.trouw.nl/natuurtochten

Nieuwe route heeft drie parkentochten

Behalve deze route, die 22 kilometer lang is, staan er in het boekje van de fietsersbond nog twee parkentochten.

De eerste voert voornamelijk langs de kust (onder meer langs Bosjes van Poot, Bosjes van Pex en Westduinpark, 20 km), de tweede gaat door het zuidwesten van de stad (onder meer Madestein, Zuiderpark en Uithof, 19 km).

Het boekje ’De Parkenroute’ is te vinden op de site van de Fietsersbond Haagse regio: http://tinyurl.com/5c93ls. Voor 1,50 euro kan het worden aangeschaft bij het contactcentrum in het atrium van het Haagse stadhuis.

Tocht 1 en 2 komen samen op de Willem de Zwijgerlaan. Daar kunt u dus overstappen. Dat geldt ook voor tocht 2 en 3. Die raken elkaar op de Loosduinse Hoofdstraat.

De route wordt aangegeven op een langwerpig geel bord van 45 cm hoog. Daarop staat het logo van de gemeente Den Haag en dat van de Fietsersbond. Er staat ook een richtingspijl op. Let daar goed op, want af en toe staan de bordjes verdekt opgesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden