fiets & wandelgids

De nieuwe uitgave van het Drenthepad (324 km, 19 dagtochten ) doet vermoeden dat de wandelroute op sommige plaatsen is verlegd vanwege ingrepen in het landschap. Toch ligt het iets anders. Allereerst heeft het Drenthepad er tussen Leek en Eelde de mooiste stukken van het Domelapad bij gekregen, ook een route van het Nivon. Daarnaast zijn er nieuwe passages in het Pompeï van Drenthe, het enige archeologische reservaat in Nederland: de Strubben en het Kniphorstbosch bij Zuidlaren, tot voor kort militaire oefenterreinen: en dat zijn over het algemeen de mooiste natuurgebieden in ons land. Wat het wandelboekje extra aantrekkelijk maakt, is de aandacht voor de Drentse Toal en de poëzie die hier met veel passie wordt bedreven. Mooie teksten, die je tot je kunt nemen op een stil plekje in het Dwingelderveld of langs de Drentse Aa.

Het is het jaar van Calvijn, en dat zullen we weten. Twee docenten aan de (gereformeerde) universiteiten in Kampen en Amsterdam nemen ons mee op vier ’evangelische kuieringen’ (een uitdrukking van de dames Betje Wolff en Aagje Deken) door Amsterdam. Ze liepen langs het geestelijk zaad van de jubilerende kerkhervormer: plaatsen waar calvinisten leefden, werkten, kerkten en politiek of anderszins actief waren.

Dat betekent dus een ommegang langs kerken, gebouwen van de VU, Paradiso (de Vrije Gemeente, waar in 1877 de vrijzinnig hervormden kerkten), de Kleine Komedie (waar ds. Geelkerken met Kneveliaanse twijfel over het scheppingsverhaal preekte), de woonhuizen van Abraham Kuyper en Henk van Randwijk en de Valeriuskliniek (voor christelijke krankzinnigen en zenuwlijders).

Een inspirerend boekje, al misten we de kantoren van de Standaard en Trouw en het stamcafé van A.J. Klei. Achterin een verklarende woordenlijst: van alteratie tot zondagsschool.

Evangelische kuieringen, wandelgids voor calvinistisch Amsterdam 1600-2000, door Gert van klinken en Henk Reitsma, Uitg. Meinema, euro 14,50

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden